Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Άνοιξε τις πύλες του το Μνημείο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς

Οι οργανωμένες επισκέψεις σχολείων στο Μνημείο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς, πραγματοποιούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά, βρίσκοντας εξαιρετική ανταπόκριση όχι μόνον από τα σχολεία της πόλης, αλλά και από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο της ευρύτερης περιφέρειας Πειραιά, όσο και της υπόλοιπης Αττικής.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει : «Ανοίξαμε τις πύλες του Μνημείου της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς, με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στις νεότερες γενιές να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου τους για να  κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη της πόλης. Οι επισκέπτες ενημερώνονται αναλυτικά για το ιστορικό του Μπλόκου και τη δημιουργία της Αντίστασης την περίοδο της Κατοχής, περιηγούνται στο χώρο του μνημείου, και παρακολουθούν την προβολή του ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου: Το Μπλόκο της Κοκκινιάς».
Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δουν: 1) την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα, από την οποία πέρασαν τους προς εκτέλεση μελλοθανάτους, μετά την υπόδειξη των προδοτών στην πλατεία της Οσίας Ξένης, 2) να επισκεφτούν το χώρο των αργαλειών, στον οποίο έγιναν οι εκτελέσεις, 3) να φιλοξενηθούν στο βοηθητικό χώρο του υφαντουργείου, όπου, σήμερα, εκτίθενται οι φωτογραφίες και αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσμένων από τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Στο στεγασμένο/αμφιθεατρικό χώρο, ένα πλήθος από αναθηματικές στήλες/λάβαρα φέρνουν τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με τους εκτελεσμένους του Μπλόκου, δημιουργώντας μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους αγωνιστές του χτες και τους πολίτες του σήμερα. Στο μνημείο/μουσείο, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο, φιλοξενούνται, επίσης: ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής και του Γερμανικού οπλοστασίου, γλυπτά που φιλοτέχνησαν ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης, καθώς και φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης, τις οποίες τράβηξαν αξιόλογοι Έλληνες και ξένοι  φωτογράφοι.
Το μνημείο είναι επισκέψιμο για το κοινό
από Τρίτη έως Παρασκευή, 9.00-11.00.
Για οργανωμένες ομαδικές επισκέψεις τηλεφωνήστε
στο: 210-4922587 τις παραπάνω μέρες και ώρες.  
Πληροφορίες: 210-4278159 και 210-4936680.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΑΝΤΡΑ ΜΠΛΟΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Στις 17 Αυγούστου 1944, στον ιστορικό χώρο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς, εκτελέστηκαν 74 Έλληνες πατριώτες,  αγωνιστές και αγωνίστριες που μετείχαν ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας ενάντια στο Γερμανό κατακτητή και στην Αντίσταση. Στο Μνημείο, φιλοξενούνται οι φωτογραφίες κι αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσμένων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν άτομα νεαρής ηλικίας. Οι νεκροί στο σύνολό τους, όσοι έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους σε διάφορα σημεία της πόλης, εικάζεται πως ανέρχονται στους 350. Για να κατανοήσουμε τα γεγονότα των ημερών εκείνων, είναι σκόπιμο ν’ ανατρέξουμε στο ιστορικό κλίμα της εποχής, την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, και να δούμε -εν συντομία- πως διαμορφώνεται και πως εξελίσσεται το σκηνικό της αιματηρής αυτής τραγωδίας.
Η Ελλάδα την περίοδο 1940-1941 υφίσταται διπλό πλήγμα, καθώς εμπλέκεται αναγκαστικά στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφενός προσπαθεί ν’ αποκρούσει την ιταλική επίθεση, αφετέρου δέχεται την εισβολή του γερμανικού ναζισμού, ο οποίος αποδεικνύεται ισχυρότερος και καταστροφικότερος από τον ιταλικό φασισμό. Μέσα σ’ αυτήν την οδυνηρή ιστορική και οικονομική συγκυρία που βρέθηκε η χώρα την περίοδο 1940-1944, η οργανωμένη αντίσταση ήταν μια αναγκαία και αναπόφευκτη λύση.   Το ΕΑΜ, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, κατάφερε να ενώσει τον ελληνικό λαό και να τροφοδοτήσει το όραμα της ελεύθερης Ελλάδας. Από τα σπλάχνα του ΕΑΜ ξεπήδησε το ένοπλο τμήμα του, ο ΕΛΑΣ, ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, που σκοπό είχε ν’ απελευθερώσει τη χώρα και να υπερασπιστεί την ελευθερία του λαού της.
Τα μπλόκα που έγιναν την περίοδο της Γερμανοναζιστικής Κατοχής, ήταν πολύ καλά σχεδιασμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, και πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε συνοικίες που είχαν έντονη αντιστασιακή δράση, όπως η Κοκκινιά. Σκοπός των μπλόκων ήταν: ν’ αποδυναμώσουν το αντιστασιακό κίνημα, να περιορίσουν την επιρροή του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ στο λαό, να στρέψουν τους πολίτες ενάντια στην οργανωμένη αντίσταση. Τα μπλόκα, ήταν μια μορφή αντίποινων, μια συστηματική μέθοδος εκφοβισμού του λαού σε πανελλήνιο επίπεδο. Η Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς είναι δυο καίριες σελίδες της ελληνικής ιστορίας που γράφτηκαν την περίοδο της Κατοχής.
Το Μπλόκο συνέβη πέντε μήνες μετά τη Μάχη της Κοκκινιάς, η οποία πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Προς το ξημέρωμα της 17ης Αυγούστου 1944 -κοντά στις 2:30΄ το πρωί- ξεκινά το δράμα της ομαδικής εξόντωσης που θα κορυφωθεί όταν ανέβει ο ήλιος. Την ώρα που ο κόσμος κοιμάται, 3.000 Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους -δωσίλογοι και ταγματασφαλίτες- εισβάλλουν βαριά οπλισμένοι στην Κοκκινιά. Μετά τις 6:00΄, καλούν από τα μεγάφωνα το λαό στην κεντρική πλατεία: «Προσοχή-προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άντρες από 14 έως 60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου».
Γύρω στις 8:00΄, η πλατεία της Οσίας Ξένης κι οι γύρω δρόμοι ξεχειλίζουν από κόσμο. Χιλιάδες άτομα συγκεντρώνονται και χωρίζονται σε πεντάδες με κενά μεταξύ τους, έτσι ώστε οι κουκουλοφόροι προδότες να δείχνουν ποιος θα θανατωθεί. Ο τόπος εκτέλεσης, είναι το παλιό ανενεργό ταπητουργείο της πόλης, όπου σήμερα βρίσκεται το μνημείο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς. Η αυλαία της τραγωδίας κλείνει στις 18:00΄ με το ξεδιάλεγμα 8.000 ομήρων, που οδηγούνται στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Από εκεί, γύρω στα 1800 άτομα, στέλνονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας, από όπου πολλοί δεν γύρισαν ποτέ. Στις 24 Σεπτεμβρίου, 40 μέρες μετά, οι Γερμανοί ξαναχτυπούν την Κοκκινιά, πολυβολώντας το συγκεντρωμένο πλήθος, μετά την τελετή της επιμνημόσυνης δέησης στην πλατεία της Οσίας Ξένης, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων.

Το μνημείο, στο οποίο σήμερα πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις και επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπενθυμίζει τη φρίκη του πολέμου και αναδεικνύει τη σημασία της ειρήνης, όπως αυτή μετουσιώθηκε στον επώδυνο απελευθερωτικό/αντιφασιστικό αγώνα των Ελλήνων την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.
......................................................................................................................................................................

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου