Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Το ταξίδι ενός θρύλου

Το ταξίδι ενός θρύλου


Η ιστορική τριήρης Ολυμπιάς στηρίζεται στη βοήθεια των πολλών και όχι στην αδιαφορία των λίγων για να αποκτήσει και πάλι την αίγλη που της αρμόζει
Οι αρχαίες αθηναϊκές τριήρεις αποτελούν σύμβολα δημοκρατίας και ελευθερίας. Ηταν πολεμικά πλοία με εντυπωσιακή εμφάνιση και ιδιαίτερη κατασκευή που εξυμνήθηκαν εκτενώς από ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς και αποτέλεσαν πρότυπο για τους ναυτικούς αρχιτέκτονες παγκοσμίως. Το 480 π.Χ. οι τριήρεις οδήγησαν τους Ελληνες στη νίκη κατά των Περσών στη μάχη της Σαλαμίνας. Το 1987 κατασκευάστηκε ένα ακριβές αντίγραφο του πλοίου, το οποίο συνδέθηκε με όσα σηματοδότησε για την ευρωπαϊκή ιστορία εκείνη η νίκη. Η Ολυμπιάς, όπως ονομάστηκε το αντίγραφο, καθελκύστηκε για λογαριασμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Εν έτη 2013 και εν μέσω της δύσκολης οικονομικής κρίσης, μία ομάδα ελλήνων υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ναυτικού και υπό την διεύθυνση του Βασίλη Ντόβα της «IAC Ventures», έχει ξεκινήσει έναν σημαντικό αγώνα, όχι μόνο για την επισκευή της Ολυμπιάς, αλλά και για το μακρινό ταξίδι της στην Νέα Υόρκη, έτσι ώστε να βρίσκεται εκεί για την πρεμιέρα της χολιγουντιανής ταινίας «300:Rise of an Empire». «Στην ταινία έχουν χρησιμοποιηθεί τα σχέδια της Ολυμπιάς για να κατασκευαστούν τα κινηματογραφικά πλοία, επομένως αν αυτή η τριήρης δεν είναι στην πρεμιέρα, θα είναι σαν να λείπει ο πρωταγωνιστής» δήλωσε σχετικά στο BHmagazino ο κος Ντόβας.
Για να πετύχει το σκοπό της, η ομάδα αποφάσισε να στηριχθεί «στο ενδιαφέρον των πολλών και όχι στην αδιαφορία των λίγων», επιλέγοντας έτσι την πλατφόρμα Kickstarter για να συγκεντρώσει το πολυπόθητο ποσό που χρειάζεται. Εκεί ο καθένας μπορεί να δώσει όσα λεφτά επιθυμεί, με κάθε προσφορά να είναι σημαντική, ανεξαρτήτως μεγέθους. Ωστόσο, αν μέχρι τις 5 Μαΐου το ποσό δεν έχει συγκεντρωθεί, τότε τα λεφτά θα επιστραφούν σε όλους όσους θέλησαν να βοηθήσουν.
«Αν πετύχουμε τον σκοπό μας, τότε πολλοί νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα θα δουν πως μπορούν να κυνηγήσουν και αυτοί το όνειρο τους με εναλλακτικούς τρόπους» επισημαίνει ο κος Ντόβας. Και αυτή είναι σίγουρα μια ελπίδα που μας χρειάζεται. 
πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου