Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΡΥΠΟΓΟΝΑ ΜΟΝΑΔΑ

Και άλλη ρυπογόνα μονάδα στο νησί μας;

Όπως πληροφορηθήκαμε από την ανάρτηση στο διαδίκτυο της Περιφέρειας Αττικής, η εταιρεία ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. ζητεί την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την δημιουργία διαλυτηρίου πλοίων στη θέση Κάτω Πούντα Σαλαμίνος.



Θεωρώντας ότι η Σαλαμίνα αποτελούσε και αποτελεί αποδέκτη δραστηριοτήτων που υποβαθμίζουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της, είμαστε αντίθετοι στην προσθήκη άλλης μία ρυπογόνας μονάδας στο νησί μας, πόσο μάλιστα εντός ζώνης Β' προστασίας ενός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου.



Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι γνωστό πως δημιουργεί έντονη ρύπανση τόσο του θαλάσσιου, όσο και τους χερσαίου περιβάλλοντος, καθώς κατά τη διαδικασία διάλυσης πλοίων απελευθερώνονται πλήθος τοξικών ουσιών όπως βαρέα μέταλλα, διαλύτες, χημικές οργανικές ενώσεις και πολλά άλλα. Αυτή η μορφή ρύπανσης εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα δημιουργώντας συνέπειες σε βάθος χρόνου στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων και η απορρύπανση της είναι από δύσκολη έως αδύνατη. Για αυτούς τους λόγους δεν παρατηρούνται αντίστοιχες δραστηριότητες στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σε Ασιατικές χώρες με υποτυπώδη περιβαλλοντική και εργασιακή νομοθεσία.



Το διαλυτήριο πλοίων έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες πληγές του νησιού μας (εκτεταμένη ναυπηγο-επισκευαστική ζώνη, βιολογικός καθαρισμός Ψυττάλειας, μονάδα φυσικού αερίου Ρεβυθούσας, αγκυροβόλια πλοίων, ιχθυοκαλλιέργειες, λατομεία, επερχόμενη τσιμεντοποίηση λόγω ζεύξης). Επιπλέον η δημιουργία ρυπαίνουσας βιομηχανίας εντός αρχαιολογικού χώρου προσβάλει βάναυσα την πολιτιστική μας κληρονομιά και μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες ανάδειξης της ιστορίας του τόπου μας.



Το παρελθόν και η εμπειρία έχει δείξει πως ακόμη και όταν οι περιβαλλοντικοί όροι είναι αυστηροί παρατηρείται αδυναμία από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να ελέγξουν και να επιβάλλουν την τήρηση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αδυναμία εφαρμογής των νόμων και των αποφάσεων σε λατομεία και μονάδες υδατοκαλλιέργειας του νησιού μας.



Θεωρούμε καθήκον της τοπικής κοινωνίας, να αντισταθεί σε άλλη μία προσπάθεια υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας.
Perivos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου