Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΜΕΝΕΜΕΝΗ.

Τα φετινά Χριστούγεννα να σας φέρουν αισιοδοξία αγάπη και ανθρωπιά.
Η γέννηση του Χριστού ας γίνει η αρχή μιας χρονιάς διαφορετικής πιο όμορφης , με λιγότερα προβλήματα και περισστερη ελπίδα για όλους μας .
2016  ευχές για μια καλή και δημιουργική χρονιά.
Με εκτίμηση το ΔΣ του συλλόγου μας




Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Δ.Σ του Συλλόγου μας θα πραγματοποιήσει την ετήσια καλοκαιρινή καθιερωμένη εκδήλωση με σουβλάκι ,μπύρες, αναψυκτικά, ζωντανή μουσική και………πολύ κέφι!!!
Την Κυριακή 16 Αυγούστου 2015 και ώρα 8:30 μ.μ στην παραλία Νέας Μενεμένης(δίπλα στο ΑΚΤΑΙΑ), Κωνσταντινουπόλεως, Αιάντειο, Σαλαμίνας.

Θα χαρούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας στην όμορφη αυτή βραδιά.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Το Πάσχα στην Καππαδοκία


Φωτ:Ο ναός του Οσίoυ Ιωάννη του Ρώσσου στο Προκοπι της Καππαδοκίας

Τη Μεγάλη Εβδομάδα νήστευαν και πήγαιναν κάθε μέρα στην εκκλησία. Τη Μ. Τετάρτη σταματούσαν τις δουλειές των χωραφιών. Τη Μ. Πέμπτη έβαφαν κόκκινα αυγά με κρεμμυδόφλουδες και το βράδυ πήγαιναν στην εκκλησία από ένα αυγό για κάθε μέλος της οικογένειας. Στο Μιστί, έπαιρναν ένα σακούλι όπου έβαζαν αυγά για τα μέλη της οικογένειας και ένα επιπλέον για τους φτωχούς. Επίσης άφηναν τσουρέκι, μέλι, βούτυρο, γιαούρτι, γάλα, και το κουλούρι του Ευαγγελίου (ψωμί με κόκκινο αυγό πάνω) πάνω στο στασίδι και τα έπαιρναν την Ανάσταση.
Στην Ανακού, είχαν ένα μανουάλι για δώδεκα μεγάλα κεριά και όταν ο παπάς έλεγε ένα-ένα τα ευαγγέλια, για κάθε ευαγγέλιο έσβηναν και ένα κερί. Τα κεριά που έμεναν, τα έκοβαν και τα μοίραζε ο παπάς και οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν ως φυλακτά. Επίσης, για φυλαχτό έπαιρναν κομματάκι από το σεντόνι του Χριστού. Πολλοί άρρωστοι κοιμόντουσαν αποβραδίς στην εκκλησία για να γιατρευτούν. Στο Μιστί μάλιστα έρχονταν άρρωστοι Τούρκοι από τα γύρω χωριά (Καρατλί, Ζάνζαμα) και ξάπλωναν μπροστά στο ιερό πριν τα δώδεκα ευαγγέλια, για να γίνουν καλά. Άλλοι γεροί πάλι, στέκονταν κοντά στο παγκάρι και παρακολουθούσαν τη λειτουργία. Οι νοικοκυρές ζύμωναν λοχούμια, παξιμάδια με αυτά, γάλα και βούτυρο, αχλάδια, κουλούρια στρογγυλά ή πλεχτά. Πάνω έκαναν σταυρό χαραγμένο ή φτιαγμένο με προζύμι. Ημέρα του μεγαλύτερου πένθους ήταν Μεγάλη Παρασκευή. Ήταν όλα κλειστά, θεωρούσαν μεγάλη αμαρτία να πιάσει κανείς σφυρί ή καρφί αυτή τη μέρα. Οι γυναίκες στόλιζαν το Επιτάφιο με γκι, ζουμπούλια και σουσάμια (αυτά υπήρχαν εκείνη την εποχή). Όλοι προσκυνούσαν τον επιτάφιο, περνούσαν και τρεις φορές από κάτω για να είναι γεροί. Το βράδυ, ο δάσκαλος με τα παιδιά διάβαζαν τον επιτάφιο θρήνο, έψελναν τα εγκώμια και μετά περιέφεραν τον Επιτάφιο με κατάνυξη στους δρόμους, κρατώντας κεριά αναμμένα ψάλλοντας το «Κύριε ελέησον». Στο Μιστί, στο Γκέλβερι και στην Ανακού, περιέφεραν τον επιτάφιο μόνο στο προαύλιο της εκκλησίας για το φόβο των Τούρκων.
Το Μεγάλο Σάββατο ήταν η μέρα των πεθαμένων. Πήγαιναν στα νεκροταφεία, άναβαν κεριά και καντήλια και έκαναν τρισάγιο. Στην Αξό, ανήμερα της Λαμπρής γινόταν μεγάλη γιορτή των νεκρών. Στο Τσαρικλί Νίγδης γύριζαν και την Ανάσταση στο νεκροταφείο, όπου οι γυναίκες έκλαιγαν. Στο Μιστί, στο τέλος της Σαρακοστής έβγαιναν τα παλικάρια κάθε βράδυ και μάζευαν ξύλα, άχυρα και καύσιμα τα οποία αποθήκευαν τραγουδώντας και σφυρίζοντας μέχρι τη Μ. Πέμπτη. Τη νύχτα του Σαββάτου τα μάζευαν στην πλατεία της γειτονιάς και άναβαν φωτιά. Μαζεύονταν γύρω και γελούσαν, φώναζαν, ώσπου να χτυπήσει η καμπάνα για την Ανάσταση. Συμβόλιζε τη φωτιά που είχαν ανάψει οι Απόστολοι και ζεσταίνονταν όταν ανέκριναν το Χριστό. Το Μ. Σάββατο οι άνδρες έσφαζαν μεγάλα ζώα και οι γυναίκες έφτιαχναν πίτες με αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη ή μέλι. Τα μεσάνυχτα χτυπούσε η καμπάνα για τη Λειτουργία. Όλοι με τα καλά τους πήγαιναν στην εκκλησία. Μόλις ο παπάς έλεγε «Χριστός Ανέστη», τσούγκριζαν το αβγό και το έτρωγαν. Με αβγό άνοιγαν τη νηστεία και με αυγό την έκλειναν. Μετά τη λειτουργία της Ανάστασης έπαιρναν αυτά που είχαν αφήσει στην εκκλησία και πήγαιναν το «άγιο φως» στο σπίτι τους. Άναβαν το καντήλι και έτρωγαν σούπα, κρέας, πιλάφι, τυρί, πίτες, καϊμάκι. Την ημέρα της Ανάστασης, νωρίς το απόγευμα, γινόταν η Λειτουργία της Δεύτερης Ανάστασης. Μετά τη δοξολογία έβγαιναν για τη λιτανεία. Περνούσαν από τα κεντρικά σημεία του χωριού και γυρνούσαν στην εκκλησία, όπου διαβάζονταν τα Ευαγγέλια σε επτά γλώσσες. Μετά τη δεύτερη Ανάσταση, άρχιζε ο χορός και το γλέντι που κρατούσε όλη την εβδομάδα της διακαινησίμου. Σε πολλά μέρη γινόταν πανηγύρια στην εξοχή και αγώνες πάλης, δρόμου και λιθαριού.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΠΕΡΙΒΟΣ. Ενημέρωση για την Κυνόσουρα

αναδημοσίευση από: PERIVOS
Για άλλη μια φορά ο χαρακτηρισμένος ως Ιστορικός και Αρχαιολογικός χώρος της Κυνόσουρας –Αρχαίου Λιμένα τάραξε τα νερά. Η αίτηση της «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε» για επέκταση της με την επιχωμάτωση μέρους του θαλάσσιου χώρου και η κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς έγκριση από το ΥΠΕΚΑ, φέρνει πάλι το θέμα στο προσκήνιο.
Ο ΠΕΡΙΒΟΣ με αφορμή την τελευταία αυτή εξέλιξη, θέλει να ενημερώσει για τις τελευταίες κινήσεις του και να δημοσιεύσει τις θέσεις του για το σύνολο της περιοχής και για τον τρόπο αντίδρασης και αντιμετώπισης.

Στις 18/2/2015 παρέδωσε μαζί και με άλλους φορείς, εντύπως την αντίδραση του στην αίτηση επέκτασης της επιχείρησης (βλέπε εδώ) στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα.
Στις 11/3/2015 ο ΠΕΡΙΒΟΣ υπέβαλε εγγράφως τις όποιες ενστάσεις του επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας αξιοποιώντας τη δυνατότητα που του δίνει η νομοθεσία, ενώ ανάλογη κίνηση θα γίνει και προς την Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΚΑ (βλέπε εδώ)
Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις καταθέτουμε τις πάγιες απόψεις μας για το θέμα:
Ο χώρος πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι αποσπασματικά, δεν θα πρέπει να τρέχουμε να αντιμετωπίσουμε τον οποιοδήποτε προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή, αλλά πρέπει να θωρακίσουμε την ίδια την περιοχή.
Κινήσεις τόσο στο νομικό, όσο και στο πολιτικό επίπεδο, επιβάλλονται και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Η ισχύουσα νομοθεσία αποτελεί μια ασπίδα προστασίας η οποία πρέπει να εφαρμοστεί και πιθανόν να επεκταθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν υπάρχουν περιθώρια για κωλυσιεργίες και αδυναμίες.
Νομοθετικές πράξεις που έρχονται σε αντίθεση με τους αρχαιολογικούς και περιβαλλοντικούς νόμους πρέπει να παρακολουθούνται και να προσβάλλονται έγκαιρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ μηχανισμοί ελέγχου να κινητοποιούνται διαρκώς για καταγραφή και καταγγελία οποιασδήποτε παράβασης.
Στο πολιτικό επίπεδο τώρα παρεμβάσεις σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο, με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος, αλλά και της αξίας της περιοχής τόσο ως ιστορικός αρχαιολογικός χώρος όσο και ως περιβαλλοντικός. Μην ξεχνάμε ότι μέσα στον Αρχαίο Λιμένα βρίσκεται Υγρότοπος ενταγμένος στο «Πανελλήνιο Δίκτυο Μικρών Υγροτόπων» γεγονός που τον θέτει υπό νομική (περιβαλλοντική) προστασία.
Και πάμε τώρα στο δια ταύτα.
Ποιος θα υλοποιήσει όλα αυτά.
Θα επικαλεστούμε το παράδειγμα ανάλογων καταστάσεων και περιοχών από τον ελλαδικό χώρο. Αναφερόμαστε στο δίκτυο των περιοχών Natura. Εκεί (κατόπιν επιταγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση) έχει θεσπιστεί ο Φορέας Διαχείρισης.
Σε αυτόν μπορεί να εμπλέκονται κρατικοί ή και μη φορείς, με πλήρη αρμοδιότητα για την προστασία της εκάστοτε περιοχής, τον έλεγχο, την ανάπτυξη και αξιοποίησή της.
Προτείνουμε λοιπόν (α) την ανάληψη πρωτοβουλίας από το Δήμο για τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας ή ενός ανάλογου γραφείου το οποίο θα αναλάβει την δημιουργία μιας επιτροπής διεκδίκησης.
Η επιτροπή αυτή (β) θα στελεχώνεται από τεχνοκράτες στο πεδίο της Νομικής, Αρχαιολογικής και Περιβαλλοντολογικής επιστήμης καθώς και προσωπικότητες πανελλαδικού (και όχι μόνο) κύρους.
Στόχος αυτής της ομάδας, θα είναι η συνολική τεκμηριωμένη και υλοποιήσιμη πρόταση που παράλληλα θα είναι αποδεκτή από επιστημονικής και πολιτικής άποψης. Παράλληλα θα αναλάβει την προώθηση της πρότασης και την παρακολούθηση της υλοποίησής στα πρώτα τουλάχιστον στάδια.
Τελικός της στόχος θα είναι η δημιουργία του φορέα διαχείρισης, (γ) η νομική θωράκιση της περιοχής συνολικά, καθώς και η σκιαγράφηση του αειφορικού πλαισίου ανάπτυξης της.
Τέλος ο Φορέας Διαχείρισης θα αναλάβει την πραγμάτωση των ανωτέρων, καθώς θα του έχουν παραχωρηθεί οι δυνατότητες, οι νομικές και τεχνικές, από την Πολιτεία.
Θεωρούμε σημαντική την αποδέσμευση της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από το θέμα Κυνόσουρα και Ναυμαχία.
Η έννοια πολιτισμός πιστεύουμε ότι δεν είναι ταυτόσημη με την όποια εκδήλωση τιμής και μνήμης σε ένα γεγονός που ομολογουμένως μπορεί να άλλαξε την πορεία της ιστορίας. Όμως άλλο πολεμικές δάφνες και εθνικές επιτυχίες και άλλο πολιτισμός. Δεν συνάδουν.