Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η ΑΡΧΑΙΑ ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΕΙΟΥ

MYTHOS ART & MEDIA
AΡΧΑΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ


Γράφει: ο Δημήτριος Ν. Μπελεφάντης
Φωτογραφίες: Θάλεια Δ. Μπελεφάντη

Η ΑΡΧΑΙΑ ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΦΟΥΡΙΘΙ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΕΙΟΥ

Η ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΟΠΤΙΚΟΥ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΥ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ, ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΜΑ ΜΙΑΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΕ ΨΗΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ( ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΗ ) ΩΣΤΕ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΡΑ Ο ΚΑΠΝΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΣΗΜΑΣΙΑ.

Η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΜΕ ΦΡΥΚΤΟΥΣ ( ΠΥΡΣΟΥΣ ).

ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΥΨΩΝΑΝ ΑΠΛΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΣ ΠΥΡΣΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΦΙΛΩΝ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΝΟΥΣΑΝ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΕΧΘΡΩΝ.

ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΦΡΥΚΤΟΙ ΦΙΛΙΟΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΦΡΥΚΤΟΙ ΠΟΛΕΜΙΟΙ.

Ο ΑΙΣΧΥΛΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΕΙΑ ΠΩΣ Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΜΥΚΗΝΕΣ ΜΕ ΠΥΡΣΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΒΟΝΤΑΝ ΣΤΙΣ ΚΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ.

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΘΟΥΚΙΔΙΔΗ, ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΩΝ ΠΛΑΤΑΙΩΝ.

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΗΣ '' ΦΟΥΡΙΘΙ '' ΠΙΘΑΝΩΣ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑ'Ι'ΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ '' ΦΟΥΡΙΕΣ '' ΤΙΣ ΡΩΜΑ'Ι'ΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΘΕΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΡΙΝΥΩΝ Ή ΕΥΜΕΝΙΔΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΜΑΥΡΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΔΑΔΙΑ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΘΥΜΙΖΑΝ ΤΩΝ ΦΟΥΡΙΩΝ ΤΑ ΗΘΗ, ΝΑ ΠΗΡΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΟ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΗ ΑΥΤΗ.

Η ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΥΡΓΟ ΠΟΥ ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΩΝΕΣ, ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ.

ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΟ ΑΧΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΧΑΡΑΣ, ΛΥΠΗΣ, ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΝΙΚΗΣ.


ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΗ ΦΟΥΡΙΘΙ, ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΕΙΟΥ, ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΦΡΥΚΤΩΡΙΑ, ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΟΡΕΙΝΟ ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΕΙΟ.
ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΦΩΤΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΜΙΑΣ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ.

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΙΣΩΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ, ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΑΚΟΥ  ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Η ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ.

ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΧΑΛΟΥΝ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ, ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΑΛΑΙΣΘΗΤΕΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΠΟΓΟΝΑ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ.

ΕΙΝΑΙ ΟΙ '' ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ '' ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΦΡΥΚΤΩΡΙΩΝ!!! 

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΑΛΑΜΙΝΑ


Ένας Τύμβος σε τριτοκοσμική κατάσταση!..
Ένα αρχαίο λιμάνι... ιδιοκτησίας ΟΛΠ!!!
Διαλυτήριο πλοίων, που απαγορεύεται ρητώς από 
την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αρχαιολογικό χώρο!!!!

Πού; Στον ιστορικό χώρο της ναυμαχίας της Σαλαμίνος...
Γ ΜΕΡΟΣ
Επειδή έχουν ανάψει τα «αίματα» στο Δημοτικό Συμβούλιο της ηρωικής και ιστορικής νήσου Σαλαμίνος, για αγωγές κατά του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), κλπ. και άμεση προστασία και ανάδειξη από το κοιμισμένο ελληνικό κράτος (όποτε του μιλάς για τον ελληνικό πολιτισμό), αλλά τελευταίως και από την UNESCO, και τους 23 αδελφοποιημένους με την Σαλαμίνα ιστορικούς Δήμους, οι πρόγονοι των οποίων έλαβαν μέρος στην ναυμαχία, που έσωσε την Ευρώπη, οι οποίοι ετοιμάζουν επίσης σειρά αγωγών... το θέμα του Τύμβου των Σαλαμινομάχων, αλλά και της αναδείξεως του αρχαίου λιμένος και της θαλασσίας ζώνης όπου έγινε η ναυμαχία, είναι τώρα επίκαιρο όσο ποτέ... 
Το 2021 θα εορτασθούν τα 2.500 χρόνια της Ναυμαχίας της Σαλαμίνος. Η Σαλαμίνα θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, κάτι που κανείς δεν μπορεί να της αρνηθεί, δεδομένου ότι αυτή έσωσε την Ευρώπη, από την επέλαση των ορδών των Ασιατών βαρβάρων... Αλλά πώς θα εορτασθούν; 
▶ Με τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων σε τριτοκοσμική κατάσταση και τους αρχαίους τάφους να χάσκουν πεταμένοι και σπασμένοι δεξιά κι αριστερά αυτού;
▶ Με την Κυνοσούρα και τον αρχαίο λιμένα... να εξακολουθεί να είναι... ιδιοκτησίας ΟΛΠ;
▶  Με την Πούντα στο Καματερό να θέλουν να φτιάξουν... διαλυτήριο πλοίων - κάτι που απαγορεύεται ρητώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
▶ Με ένα υπουργείο Πολιτισμού εξαφανισμένο, κοιμισμένο και φοβισμένο να επέμβει;
▶ Με τα Προεδρικά Διατάγματα και τους νόμους, τις διεθνείς συμβάσεις να καταστρατηγούνται από την ίδια την ελληνική Πολιτεία;
▶ Με το να χάνουμε χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο από την μη προβολή-ανάδειξη της Ναυμαχίας και του χώρου της, που ευρίσκεται ένα βήμα από την Ακρόπολι των Αθηνών;
Σεβαστοί μου αναγνώστες, το θέμα είναι συγκλονιστικό! Και πολύ σημαντικό για τον πολιτισμό μας και τον πολιτισμό όλης της Ευρώπης!
Και είναι σημαντικό να τονισθεί, το οξύμωρον, ότι:
▶ Έχει γίνει η κήρυξη της περιοχής ως αρχαιλογικού χώρου - και του θαλασσίου!
▶ Έχει γίνει η γνωμοδότηση του ΚΑΣ υπέρ απαλλοτριώσεως ή απ' ευθείας εξαγοράς εκτάσεως προς ανάδειξιν του εν λόγω αρχαιλογικού χώρου!
▶ Υπάρχει δήλωση του κ. Βουλγαράκη, λ.χ. το 2006, ο οποίος διετείνετο ότι θα τηρήσει την ίδια στάση «προς παν φυσικόν και νομικόν πρόσωπον»... Και μετά... «άκρα του τάφου (των Σαλαμινομάχων) σιωπή»...
▶ Δεν έχει εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη για ναυπηγεία Κυνοσούρας (και τα ναυπηγεία Σπανόπουλου) από την αρχαιολογική υπηρεσία...
Και δεν είναι μόνον η μη ανάδειξη της σωτήριας για την Ευρώπη Ναυμαχίας της Σαλαμίνος. Είναι και η μη ανάδειξη, σε βαθμό που ακόμη είναι σκουπιδότοπος, του... Τάφου του Θεμιστοκλέους, στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνος, ήρωος που συνδέεται στενά με την εν λόγω Ιστορία. Άρα υπάρχει μια γενικευμένη μεθόδευση: Μην αναδεικνύετε οτιδήποτε αποδεικνύει το κλέος των Ελλήνων! Αλλιώς δεν εξηγείται! Ποιος δεν αφήνει το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού να μην αναδείξει καθόλου - τουναντίον να καταχώσει - ό,τι συνδέεται με την νίκη των Ελλήνων κατά των βαρβάρων «που ήρθαν απ' την Ασία», που λέει κι ο ποιητής;
Μαύρη κατάντια ο πολιτισμός στο πρώτο λιμάνι της χώρας μας...
Χωρίς πολιτισμό, όμως, δεν έρχεται η πολυθρύλητη ανάπτυξη... 


Το 2006 η Νομαρχία Πειραιώς ετοποθέτησε αυτό το ωραίο γλυπτό σύμπλεγμα, που σήμερα βρίσκεται πάνω στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων.
Κατά την επιχείρηση της τοποθετήσεως ο κ. Ζαχόπουλος, τότε γγ του υπουργείου Πολιτισμού, επικαλούμενος απόφαση του ΚΑΣ, απέστειλε... δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να... αποτρέψουν την τοποθέτηση αυτού του γλυπτού!
Στην προσπάθεια της παρεμποδίσεως από τα ΜΑΤ αντιστάθηκαν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, ο τότε Δήμαρχος Αμπελακίων, κ. Στέλιος Γκίνης, ο τότε δημοτικός σύμβουλος - και νυν δήμαρχος Σαλαμίνος, κ. Γιάννης Τσαβαρής, ο τότε αντινομάρχης Πειραιώς, κ. Γιώργος Τσιρίδης, κ.ά.
Αποτέλεσμα της όλης - τελικά - δυναμικής αντιπαραθέσεως ήταν η τοποθέτησις του γλυπτού, αλλά και η άσκηση ποινικής διώξεως εις βάρος του κ. Γκίνη και του κ. Τσαβαρή.


Η UNESCO
Προσφάτως (15 Οκτωβρίου) ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Σαλαμίνος, πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αρχαιοτήτων «ΑΙΑΝΤΙΣ», κ. Χρήστος Μαριδάκης, μαζί με τον κ. Κυριάκο Μαριδάκη, αντιπρόεδρο του συλλόγου και υπεύθυνο στον τομέα της διεθνούς προβολής και αναδείξεως της Ναυμαχίας της Σαλαμινος, και η κα. Έρρυ Σακελλαρίου, υπεύθυνη εθελοντών - δημοσίων σχέσεων των «Σαλαμινίων», συναντήθηκαν με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής της ΟΥΝΕΣΚΟ, κα Τζιτζικώστα, στα πλαίσια της μεγάλης και πολυετούς προσπαθείας του συλλόγου, του Δήμου, και δη του νυν δημάρχου, κ. Γιάννη Τσαβαρή, άμεσα οι ιστορικές και αρχαιολογικές περιοχές της Ναυμαχίας να συμπεριληφθούν για προστασία, προβολή και ένταξη στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.


ΤΙ ΖΗΤΕΙ: 
1) Αλλαγή χρήση ζώνης, από βιομηχανικής σε τουριστική.
2) Να φύγει ο ΟΛΠ, ο οποίος εμφανίζεται ως «ιδιοκτήτης» της Κυνοσούρας και της αρχαίας πόλεως!.. Αλλά και άλλοι, παράπλευροι και παράσιτοι παράγοντες του Πειραιώς, έως και τέως βουλευτές (!), που φέρνουν... Κινέζους στην περιοχή και τους την επιδεικνύουν ως... «φιλέτο» για να επενδύσουν...
3) Υπάρχει απόφαση υπουργών για μεταφορά των ναυπηγοεπισκευαστικών μοναδων στον Σκαραμαγκά.
4) Να γίνουν ανασκαφές σε ξηρά και θάλασσα (με χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια πολιτισμού).
5) Να γίνει Ιστορικό Θεματικό Πάρκο της Ναυμαχίας. (Υπαρχει απόφαση του ΔΣ να φτιαχτεί). Πάλι με χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια πολιτισμού.
6) Κατασκευή Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με ιστορικούς. Υπολογίζεται πως εαν έλθουν στην επιφάνεια ο αρχαιολογικός πλούτος της ξηράς και της θαλάσσης της περιοχής, θα απαιτηθεί διπλάσιο σε μεγεθος Μουσείο από το νέο της Ακροπόλεως!!!
7) Το δίκτυο πόλεων των Σαλαμινομάχων, με προεδρεύοντα (το 2013-2014) τον δήμαρχο της Αιγίνης, και οι 23 σαλαμινομάχοι δήμοι, πρόκειται να προσφύγουν στο Συμβουλιο της Επικρατείας και στην Ουνέσκο, για προστασία ανάδειξη και προβολή της Ναυμαχιας και του Τύμβου παγκοσμίως.
 8) Να καθιερωθεί η 29η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Όταν οι παίκτες του Ajax πήγαν στον Αία...
«Υπάρχει κάποιο περιστατικό που δεν μας τιμά ιδιαίτερα. Όταν είχε έλθει στην Ελλάδα η γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα της Ολλανδίας Ajax (= Αίας), επισκέφθηκε την Σαλαμίνα. Έγινε μάλιστα ένας φιλικός αγώνας με την τοπική ομάδα του «Αίαντος». Η αποστολή των Ολλανδών σεβό¬μενη την ελληνική ιστορία, και τον ονοματοδότη της Σαλαμίνο ήρωα, ηθέλησε να επισκεφθεί και να προσκυνήσει τα μνημεία των προγόνων μας. Μετά το Αιάντειο και τις Κολώνες πήγαν και στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων. Εμείς, οι κάτοικοι της περιοχής, ντραπήκαμε φυσικά για το θέαμα πού παρουσίαζε ο τύμβος και κρυφτήκαμε. Έτσι οι Ολλανδοί προσκύνησαν με ευλάβεια τα.. παλιοσίδερα».
Από το περιοδικό «ΕΙΚΟΝΑ», τ. 13/1994. Για περισσότερα τέτοια, στο «Βοηθητικό βιβλίο του β΄ έτους» της Ά. Τζιροπούλου-Ευσταθίου, της «Ελληνικής Αγωγής».
ΥΓ:
Θυμίζω πως η στήλη αυτή του «Χρόνου» έχει ξανα-ασχοληθεί με την Σαλαμίνα:
«Υπογράψτε για σωθεί ο ιερός χώρος των Σαλαμινομάχων!» (26.10.2010).
«ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΑΛΑΜΙΝΑ:  Η παρουσία των Θρακών  και του Διονύσου στην Σαλαμίνα , Μαζί με τους Θράκες, και Θάσιοι! Πάνω από τον ναό του Διονύσου διέμενε ο Ευριπίδης! «Σαλαμίνια 2012»: ΜΕΡΕΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ. Εγκαίνια Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Σαλαμίνος. «ΕΞΩ Η ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΛΠ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ»: Περιβαλλοντικό κακούργημα στην Κυνόσουρα» (24.10.2012).
«ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΣΑΛΑΜΙΝΑ - ΜΕΡΟΣ Β΄: Το νησί που έσωσε την Ευρώπη από την επέλαση των Περσών!» (30.10.2012).

«Αιαντίς»: 35 χρόνια αγώνες!
Στα 35 χρόνια αγώνων του συλλογου προστασίας των αρχαιοτήτων Σαλαμίνος «Αιαντίς», με την συμβολή του ακάματου προέδρου του, Χρηστου Μαριδάκη, εσώθησαν:
α) Ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων από τις μπουλντόζες των ναυπηγείων. Εάν δεν ενεργούσε γρήγορα με την εισαγγελία θα είχαν ισοπεδώσει τα πάντα!!!
β) Ο αρχαίος λιμένας. Εάν δεν σταματούσε τις «ορέξεις» των ναυπηγείων, θα είχαν μπαζώσει το αρχαίο λιμάνι (υπαρχει απόφαση του προεδρου της Κοινότητος, κ Μαγιάτη, για μπάζωμα του αρχαιου λιμένα που λέει συνάμα ότι δεν συνιστά... «σοβαρο αρχαιολογικό μέρος»...!!!
γ) Η αρχαία πόλη (Καματερό - Αμπελάκια). Κατάφερε μαζί με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και σταμάτησε την ανέγερση παρανόμων κατοικιών επ' αυτής!
δ) Εκήρυξε Αδόμητη Ζώνη Α την Κυνοσούρα, την θαλάσσια περιοχή της Ναυμαχίας - ιδίας αρχαιολογικής-ιστορικής σημασίας δηλ. με την Ακρόπολι των Αθηνών!

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Άνοιξε τις πύλες του το Μνημείο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς

Οι οργανωμένες επισκέψεις σχολείων στο Μνημείο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς, πραγματοποιούνται για δεύτερη συνεχή χρονιά, βρίσκοντας εξαιρετική ανταπόκριση όχι μόνον από τα σχολεία της πόλης, αλλά και από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο της ευρύτερης περιφέρειας Πειραιά, όσο και της υπόλοιπης Αττικής.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης επισημαίνει : «Ανοίξαμε τις πύλες του Μνημείου της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς, με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στις νεότερες γενιές να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου τους για να  κρατήσουν ζωντανή την ιστορική μνήμη της πόλης. Οι επισκέπτες ενημερώνονται αναλυτικά για το ιστορικό του Μπλόκου και τη δημιουργία της Αντίστασης την περίοδο της Κατοχής, περιηγούνται στο χώρο του μνημείου, και παρακολουθούν την προβολή του ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου: Το Μπλόκο της Κοκκινιάς».
Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δουν: 1) την ιστορική Πορτάρα, τη διατηρητέα ξύλινη πόρτα, από την οποία πέρασαν τους προς εκτέλεση μελλοθανάτους, μετά την υπόδειξη των προδοτών στην πλατεία της Οσίας Ξένης, 2) να επισκεφτούν το χώρο των αργαλειών, στον οποίο έγιναν οι εκτελέσεις, 3) να φιλοξενηθούν στο βοηθητικό χώρο του υφαντουργείου, όπου, σήμερα, εκτίθενται οι φωτογραφίες και αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσμένων από τη Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς. Στο στεγασμένο/αμφιθεατρικό χώρο, ένα πλήθος από αναθηματικές στήλες/λάβαρα φέρνουν τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με τους εκτελεσμένους του Μπλόκου, δημιουργώντας μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους αγωνιστές του χτες και τους πολίτες του σήμερα. Στο μνημείο/μουσείο, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο, φιλοξενούνται, επίσης: ιστορικά τεκμήρια της Κατοχής και του Γερμανικού οπλοστασίου, γλυπτά που φιλοτέχνησαν ο Μιχάλης Κάσσης και ο Μιχάλης Παπαδάκης, καθώς και φωτογραφίες αγωνιστών της Αντίστασης, τις οποίες τράβηξαν αξιόλογοι Έλληνες και ξένοι  φωτογράφοι.
Το μνημείο είναι επισκέψιμο για το κοινό
από Τρίτη έως Παρασκευή, 9.00-11.00.
Για οργανωμένες ομαδικές επισκέψεις τηλεφωνήστε
στο: 210-4922587 τις παραπάνω μέρες και ώρες.  
Πληροφορίες: 210-4278159 και 210-4936680.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΑΝΤΡΑ ΜΠΛΟΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Στις 17 Αυγούστου 1944, στον ιστορικό χώρο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς, εκτελέστηκαν 74 Έλληνες πατριώτες,  αγωνιστές και αγωνίστριες που μετείχαν ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας ενάντια στο Γερμανό κατακτητή και στην Αντίσταση. Στο Μνημείο, φιλοξενούνται οι φωτογραφίες κι αναγράφονται τα ονόματα των εκτελεσμένων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν άτομα νεαρής ηλικίας. Οι νεκροί στο σύνολό τους, όσοι έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους σε διάφορα σημεία της πόλης, εικάζεται πως ανέρχονται στους 350. Για να κατανοήσουμε τα γεγονότα των ημερών εκείνων, είναι σκόπιμο ν’ ανατρέξουμε στο ιστορικό κλίμα της εποχής, την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, και να δούμε -εν συντομία- πως διαμορφώνεται και πως εξελίσσεται το σκηνικό της αιματηρής αυτής τραγωδίας.
Η Ελλάδα την περίοδο 1940-1941 υφίσταται διπλό πλήγμα, καθώς εμπλέκεται αναγκαστικά στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφενός προσπαθεί ν’ αποκρούσει την ιταλική επίθεση, αφετέρου δέχεται την εισβολή του γερμανικού ναζισμού, ο οποίος αποδεικνύεται ισχυρότερος και καταστροφικότερος από τον ιταλικό φασισμό. Μέσα σ’ αυτήν την οδυνηρή ιστορική και οικονομική συγκυρία που βρέθηκε η χώρα την περίοδο 1940-1944, η οργανωμένη αντίσταση ήταν μια αναγκαία και αναπόφευκτη λύση.   Το ΕΑΜ, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, κατάφερε να ενώσει τον ελληνικό λαό και να τροφοδοτήσει το όραμα της ελεύθερης Ελλάδας. Από τα σπλάχνα του ΕΑΜ ξεπήδησε το ένοπλο τμήμα του, ο ΕΛΑΣ, ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, που σκοπό είχε ν’ απελευθερώσει τη χώρα και να υπερασπιστεί την ελευθερία του λαού της.
Τα μπλόκα που έγιναν την περίοδο της Γερμανοναζιστικής Κατοχής, ήταν πολύ καλά σχεδιασμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, και πραγματοποιήθηκαν κυρίως σε συνοικίες που είχαν έντονη αντιστασιακή δράση, όπως η Κοκκινιά. Σκοπός των μπλόκων ήταν: ν’ αποδυναμώσουν το αντιστασιακό κίνημα, να περιορίσουν την επιρροή του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ στο λαό, να στρέψουν τους πολίτες ενάντια στην οργανωμένη αντίσταση. Τα μπλόκα, ήταν μια μορφή αντίποινων, μια συστηματική μέθοδος εκφοβισμού του λαού σε πανελλήνιο επίπεδο. Η Μάχη και το Μπλόκο της Κοκκινιάς είναι δυο καίριες σελίδες της ελληνικής ιστορίας που γράφτηκαν την περίοδο της Κατοχής.
Το Μπλόκο συνέβη πέντε μήνες μετά τη Μάχη της Κοκκινιάς, η οποία πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Προς το ξημέρωμα της 17ης Αυγούστου 1944 -κοντά στις 2:30΄ το πρωί- ξεκινά το δράμα της ομαδικής εξόντωσης που θα κορυφωθεί όταν ανέβει ο ήλιος. Την ώρα που ο κόσμος κοιμάται, 3.000 Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους -δωσίλογοι και ταγματασφαλίτες- εισβάλλουν βαριά οπλισμένοι στην Κοκκινιά. Μετά τις 6:00΄, καλούν από τα μεγάφωνα το λαό στην κεντρική πλατεία: «Προσοχή-προσοχή! Σας μιλάνε τα τάγματα ασφαλείας. Όλοι οι άντρες από 14 έως 60 ετών να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Όσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου».
Γύρω στις 8:00΄, η πλατεία της Οσίας Ξένης κι οι γύρω δρόμοι ξεχειλίζουν από κόσμο. Χιλιάδες άτομα συγκεντρώνονται και χωρίζονται σε πεντάδες με κενά μεταξύ τους, έτσι ώστε οι κουκουλοφόροι προδότες να δείχνουν ποιος θα θανατωθεί. Ο τόπος εκτέλεσης, είναι το παλιό ανενεργό ταπητουργείο της πόλης, όπου σήμερα βρίσκεται το μνημείο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς. Η αυλαία της τραγωδίας κλείνει στις 18:00΄ με το ξεδιάλεγμα 8.000 ομήρων, που οδηγούνται στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Από εκεί, γύρω στα 1800 άτομα, στέλνονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας, από όπου πολλοί δεν γύρισαν ποτέ. Στις 24 Σεπτεμβρίου, 40 μέρες μετά, οι Γερμανοί ξαναχτυπούν την Κοκκινιά, πολυβολώντας το συγκεντρωμένο πλήθος, μετά την τελετή της επιμνημόσυνης δέησης στην πλατεία της Οσίας Ξένης, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων.

Το μνημείο, στο οποίο σήμερα πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις και επιλεγμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπενθυμίζει τη φρίκη του πολέμου και αναδεικνύει τη σημασία της ειρήνης, όπως αυτή μετουσιώθηκε στον επώδυνο απελευθερωτικό/αντιφασιστικό αγώνα των Ελλήνων την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.
......................................................................................................................................................................

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

"ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ" ένα νέο βιβλίο του Ντίνου Κουμπάτη που θα γράψει κι αυτό την δική του ιστορία, κυκλοφορεί από σήμερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ του Ντίνου Κουμπάτη "Στις Φλόγες της Σμύρνης", από τις εκδόσεις "ΨΥΧΟΓΙΟΣ". Πρόκειται για ένα αφήγημα, μέσα από το οποίο αποκαλύπτονται τα πραγματικά αίτια και αιτιατά της καταστροφής της Σμύρνης, η οποία στοίχισε την απώλεια εθνικού πληθυσμού, εθνικού πλούτου και εθνικής κυριαρχίας. Οι ρόλοι των Συμμάχων, του Βασιλέως, του Βενιζέλου, του Πλαστήρα, του Στεργιάδη, του Κεμάλ Ατατούρκ, του Μητροπολίτου Χρυσοστόμου, και όλων των όσων ενέχονται ευμενώς ή δυσμενώς στην εθνική τραγωδία σε βάρος των Ελλήνων.
Μία συγκλονιστική ιστορία μίας ευγενούς οικογένειας που έζησε την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, βρήκε καταφύγιο στην Μικρά Ασία, δημιουργήθηκε στη Σμύρνη και έθαψε εκεί όνειρα και ανθρώπους της!
Το βιβλίο αυτό, αποτελεί μία ολοκληρωμένη ιστορία, μέσα από ένα κύκλο άλλων ιστοριών εκ των οποίων το μυθιστόρημα "Αγαπημένο μου Αϊβαλί" του Ντίνου Κουμπάτη, και πάλι από τις εκδόσεις "ΨΥΧΟΓΙΟΣ", έγινε best-seller το 2006 και επανακυκλοφορεί, ταυτόχρονα με το νέο βιβλίο του συγγραφέα "Στις φλόγες της Σμύρνης".
Σε όλα τα Βιβλιοπωλεία και σε e-book.
ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ του νέου βιβλίου θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου στο Βιβλιοπωλείο "ΙΑΝΟΣ", Σταδίου 24 - Αθήνα, ώρα 8 το βράδυ.
Το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, ο Ντίνος Κουμπάτης είναι προσκεκλημένος του δημοσιογράφου Γιάννη Γαβρίλη, στις 12 το μεσημέρι και στο διαδικτυακό ραδιόφωνο «Kyxreas» ( www.kyxreas.gr ) , όπου και θα μιλήσει διεξοδικά για το νέο του βιβλίο «Στις φλόγες της Σμύρνης

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΣΤΟ ΥΨΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΓΚΙΝΑΝΙ ΣΤΟ ΑΙΑΝΤΕΙΟ

MYTHOS ART & MEDIA

Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΤΟ ΓΚΙΝΑΝΙ

Γράφει: ο Δημήτριος Ν. Μπελεφάντης
Φωτογραφίες: Θάλεια Δ. Μπελεφάντη

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΙΩΝΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΟΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ, Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΛΗΞΕ ΚΥΡΙΩΣ ΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΜΕΙΩΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΑΝ Ή ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΝ.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΗ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.
ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΠΛΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΕΡΑ ΜΕΡΗ.
ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΦΤΙΑΧΝΑΝ ΜΙΚΡΑ, ΜΕ ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ.
ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ, ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ 15ο ΑΙΩΝΑ, ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΑΝ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ, ΑΠΑΛΛΑΓΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΑΤΑΚΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ( ΡΕΜΠΕΤ ΑΣΚΕΡ ) ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΤΙΚΑ ΣΤΙΦΗ.
ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΧΤΙΖΑΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΑΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ.
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.
ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥΣ.
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΧΩΡΙΣΑΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΕ ΔΥΟ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ: ΤΗΝ ΘΕΡΙΝΗ, ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
Ο παλαιός μεσαιωνικός οικισμός και το εκκλησάκι των Αγίων Γεωργίου & Δημητρίου, στο υψίπεδο του Γκίνανι στο Αιάντειο της Σαλαμίνας
ΣΤΟ ΑΙΑΝΤΕΙΟ, ΣΤΟ ΥΨΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΓΚΙΝΑΝΙ, ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ, ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΆΚΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ.
ΣΠΑΝΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ ΤΟ ΚΤΙΣΙΜΟ ΝΕΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ.
ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ.
ΕΞΑΛΛΟΥ, ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ.
ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΠΟΥ ΧΤΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ.
ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΗΣ ΦΡΑΓΚΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΥΡΕΠΙΣΤΕΓΟΣ, ΜΟΝΟΚΛΙΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΟΥ ΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΜΑΡΕΣ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΤΑΥΡΟ.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΔΙΝΑΝ ΤΟΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΜΗΛΗ ΕΙΣΟΔΟ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΠΕΙΝΩΘΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ.

Στο εξωτερικό μέρος της μικρής εκκλησίας στο Γκίνανι και πάνω από την είσοδο υπάρχει ένα κομμάτι, μαρμάρινο λείψανο κάποιου αρχαίου ναού με λαξευτούς ρόδακες
Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ, ΚΑΤΑ ΠΑΣΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Η ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΘΟΥΣΕ.
ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΕΙΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΡΥΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΥΨΙΠΕΔΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ.
ΤΟΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΗΝ ΕΞΗΓΗΣΗ ΤΟΥ.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ.
Το κοινόχρηστο μεγάλο, λαξευτό σε επίπεδο βράχο, αλώνι του μεσαιωνικού οικισμού Γκίνανι.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ.
Η ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥ ΛΙΒΑΔΙ.
ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ.
ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΧΤΙΖΟΤΑΝ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΣΧΙΣΤΟΠΛΑΚΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΞΥΛΙΝΑ ΔΟΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΩΝΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΕ ΛΙΠΑΡΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ '' ΒΟΥΝΙΕΣ '' ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ ΟΤΑΝ ΞΕΡΑΙΝΟΤΑΝ.
ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΚΑΙ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΕΣ.

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΥΤΑ ΕΙΧΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ.
ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟΤΑΒΑΝΑ, ΕΝΩ ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΤΟΥΣ, ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟΙ ΗΤΑΝ.
ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΙΛΑΜΕ.
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΕΝΙΚΑ, ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΖΑΝ ΝΑ ΝΤΥΝΟΝΤΑΙ ΦΤΩΧΙΚΑ, ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΑΚΟΜΗ ΤΟΥΣ ΤΑΠΕΙΝΩΝΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΑΝ.
ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ, ΤΟ '' ΜΟΝΟΣΠΙΤΟ '' ΟΠΩΣ ΛΕΓΟΝΤΑΝ.
ΧΡΗΣΙΜΕΥΕ ΩΣ ΚΟΥΖΙΝΑ, ΚΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ.
ΑΛΛΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΘΥΡΙΔΕΣ ( ΜΙΚΡΑ ΚΥΒΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ), ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΣΑΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΙΚΙΑΚΑ ΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ.
ΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΗΤΑΝ ΕΠΙΧΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΑΣΒΕΣΤΗ.
ΣΕ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΥΠΑΡΞΗ ΠΥΡΟΣΤΙΑΣ ( ΤΖΑΚΙ ).
ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΜΑΖΕΜΑ ΠΛΟΥΤΟΥ.
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΟΣΗ ΓΗ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ Ο ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΚΑΛΥΠΤΕ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΕΣ.
ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΡΑΧΩΔΕΣ ΚΑΙ ΑΓΟΝΟ ΥΠΗΡΞΕ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ, ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ, ΗΤΑΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ.
ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΣΙΤΑ ΖΩΑ, ΩΣΤΕ, ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΤΗΣ ΥΠΟΔΗΣΗΣ Κ.Α.
 Τα κτίσματα που βλέπετε στο βάθος δεν υπάρχουν πια, κάποιοι φρόντισαν να ισοπεδωθούν, αν και προστατευόμενος αρχαιολογικά χώρος. η πολιτεία βρίσκεται σε λήθη ( μπάτε σκύλοι αλέστε ), '' με τις υγείες μας '', καλά που υπάρχουν και οι φωτογραφίες και αυτό το blogspot για να μαθαίνουν οι νέοι μας την ιστορία του τόπου τους, η οποία σε λίγο καιρό θα είναι πια '' ΦΑΝΤΑΣΜΑ ''.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΟΙΚΗΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΩΣ ΣΠΙΤΙΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΑΛΛΟΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ.
Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΛΑΡΙ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ ΣΕ ΑΥΤΑ.
ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ.
ΟΙ ΣΤΑΒΛΟΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΙΤΩΝ ΖΩΩΝ ( ΤΟ ΝΤΑΜΙ ) ΒΡΙΣΚΟΝΤΟΥΣΑΝ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΔΥΣΟΣΜΙΑ.
ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΟΙ ΧΩΡΙΚΟΙ ΖΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΠΕΝΙΑ.
ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΣΑΝ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΗ ΚΑΙ ΑΠΑΙΔΕΥΤΗ ΜΑΖΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ.
ΟΙ ΑΡΩΣΤΙΕΣ ΘΕΡΙΖΑΝ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ.
ΜΕΓΑΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΝΑΥΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΡΑΓΙΑΔΩΝ.
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΝΑΝ ΤΟΥΣ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΓΑΛΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ.

 Η ωραία Αγιογράφηση της μικρής εκκλησίας, που έχει δεχτεί εικαστική επέμβαση με πράσινη λαδομπογιά!!

ΟΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ.
ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 18ου ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚ ΚΑ'Ι'ΝΑΡΤΖΗ ( 1774 ), ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ, ΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΑΥΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΑΣ ΕΡΗΜΩΣΕ.
ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ.

 Από την παλιά Αγιογράφηση οι Αγιοι Γεώργιος & Δημήτριος, και όχι οι Αγίοι Θεοδωροί όπως παραπλανητικά αναφέρονται κάποιοι που δεν ξέρουν τι τους γίνεται σχετικά με αυτά τα θέματα.
Κύριοι σταματήστε να τραβάτε το σχοινί της παραπληροφόρησης, γιατί θα σας αποκαλύψουμε.



ΝΑ ΤΙ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ΟΤΑΝ ( 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1828 ), ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΩΣ ΛΥΤΡΩΤΗ:
'' Είδα πολλά στη ζωή μου, αλλά παρόμοιο θέαμα με αυτό που είδα δεν έχω ξαναδεί και εύχομαι ούτε κανείς άλλος να δεί.
Γυναίκες αναμαλλιασμένες, άνδρες με λαβωματιές πολέμου, ορφανά γυμνά που έμεναν σε σπηλιές, μανάδες που έδειχναν τα πεινασμένα μωρά στην αγκαλιά τους και μου ζητούσαν να τα βοηθήσω να ζήσουν.
Τίποτα δεν τους είχε απομείνει, έλεγαν ''.