Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

30 Μαϊ 2013

Ο Δημήτρης Κατσικάρης, βάζει τα πράγματα στην θέση τους δίνοντας τέλος στα ψέματα των επιτήδειων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
 «Για τις διαδικασίες δέσμευσης παρανόμως εξαχθέντων προϊόντων από τα Λατομεία Αγγέλου στη Σαλαμίνα»
«Επειδή ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά ψέματα και μισές αλήθειες για το εν λόγω θέμα, με αφορμή την απόφασή μου για σφράγιση των Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων  θραύσης, λειοτρίβισης και ταξινόμησης αδρανών υλικών της εταιρίας «Αγγέλου Λατομεία Σαλαμίνας Α.Ε», εντός της λατομικής περιοχής, στην θέση Γούβα - Μπατσί, του Δήμου Σαλαμίνας, διαβιβάζω το με αριθμό πρωτοκόλλου 27472/22828/22-5-13 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Καλογερόπουλου με το οποίο, επιτέλους,  προχωρούν οι διαδικασίες δέσμευσης του παρανόμως εξαχθέντος υλικού, υπέρ του Δημοσίου - έστω και τώρα.
Έτσι αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Περιφέρεια Αττικής και εγώ προσωπικά ως Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κάναμε πολύ καλά τη δουλειά μας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, αφού είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ποιος είχε την αρμοδιότητα -πάντως όχι εμείς- για να προχωρήσει περαιτέρω τις διαδικασίες…
Συνεπώς όσοι, λειτουργώντας δημαγωγικά και παραπλανητικά, κατηγόρησαν την Περιφέρεια Αττικής και εμένα προσωπικά για το εν λόγω ζήτημα, οφείλουν τώρα να ζητήσουν συγγνώμη…»
Δημήτρης Κατσικάρης
Αντιπεριφερειάρχης Νήσων

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε Τακτική Συνεδρίαση Δημοτικής Κοινότητας Αιαντείου 03/06/2013 = 7:00΄μμ

 
Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του αρθρ.88 Ν.3852/10 σας καλούμε σε Τακτική Συνεδρίαση (6η) της Δημοτικής Κοινότητας Αιαντείου του Δήμου Σαλαμίνας, την 3η  Ιουνίου έτους 2013, ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00 μ.μ. στη Δημοτική Κοινότητα Αιαντείου για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων των παρακάτω θεμάτων:
1)    Προέγκριση άδειας λειτουργίας καταστήματος στο Αιάντειο.
2)    Ανανέωση άδειας μουσικής καταστήματος επί της Λ. ΑΙΑΝΤΕΙΟΥ 12, στο Αιάντειο.
3)    Ονοματοθεσία οδού.
4)    Οριοθέτηση και σηματοδότηση με διάβαση πεζών, τοποθέτησης στεγάστρων στις δύο στάσεις λεωφορείων αριστερά-δεξιά στη Λεωφ. Αιαντείου στα σημεία Λιοτρίβι και στο νηπιαγωγείο στάση νερό.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΕΝΟΓΛΟΥ - ΠΑΤΗΡΑΚΗ

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Πρόταση για την ίδρυση Πανεπιστημίου Αυτοδιοίκησης

Πρόταση για την ίδρυση Πανεπιστημίου Αυτοδιοίκησης

 Την ίδρυση Πανεπιστημίου Αυτοδιοίκησης πρότεινε με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών κ. Γιάννη Σγουρό και από τον Δήμαρχο Καλλιθέας και Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων κ. Κώστα Ασκούνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου. Σκοπός ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος όπως αυτό θα είναι η εκπαίδευση στελεχών τα οποία θα κληθούν να στελεχώσουν την Αυτοδιοίκηση.
 Το πλήρες κείμενο της επιστολής:
 ΘΕΜΑ: Ίδρυση Πανεπιστημίου Αυτοδιοίκησης.
 Ανάμεσα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική Αυτοδιοίκηση είναι και η στελέχωση των υπηρεσιών της με προσωπικό το οποίο να διαθέτει επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής.
Επειδή έχει καταστεί πλέον σαφές ότι η κεντρική εξουσία αντιμετωπίζει και τους δύο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης σαν αναγκαίο κακό, προσθέτοντας αρμοδιότητες και αφαιρώντας πόρους αλλά και προσωπικό,  εκτιμώ ότι θα πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης για την «παραγωγή» στελεχών με τις δικές της δυνάμεις.
Δεν είναι νέα η ιδέα για τη δημιουργία ενός Πανεπιστημίου για την Αυτοδιοίκηση, διότι επανέρχεται περιοδικά αλλά συνεχώς βρίσκει προσκόμματα και δεν υλοποιείται. Ωστόσο θεωρώ ότι σήμερα οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ για να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός Πανεπιστημίου, την αποκλειστική ευθύνη λειτουργίας του οποίου θα έχουν από κοινού η ΕΝΠΕ και η ΚΕΔΕ.
Προφανώς μια τέτοια προσπάθεια χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία και ένα έτοιμο σχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί στην κυβέρνηση  και  που  θα  περιλαμβάνει το θεσμικό πλαίσιο αλλά και την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας του Πανεπιστημίου.
Πιστεύω ότι μπορούμε να εξετάσουμε τη δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης να κάνει το συγκεκριμένο ποιοτικό άλμα, ενόψει και της συζητούμενης αναθεώρησης του Συντάγματος, σε σχέση και  με το άρθρο  16.
                                                              Ο  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ  
                                                                           
                                                                        
                                                                 ΣΤΕΦΑΝΟΣ Γ. ΧΡΗΣΤΟΥ
                                                                  
Από το Γραφείο Τύπου

ΜΕΝΕΜΕΝΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ


Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Στις 25 Μαΐου οι αυτοδιοικητικές εκλογές

 
Στην διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στην ώρα τους κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι ηγεσίες των δύο από τα τρία κόμματα της κυβέρνησης. Μέγαρο Μαξίμου και Αγίου Κωνσταντίνου μετά από αμφιταλαντεύσεις που δημιουργήθηκαν, κυρίως, λόγω της επιμονής του τρίτου εταίρου Β. Βενιζέλου, οι αυτοδιοικητικές εκλογές να μετατεθούν 1,5 χρόνο μετά,  πείσθηκαν ότι η παράταση της θητείας των αιρετών θα είχε τελικώς περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα, και  αποφάσισαν να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου 2014 ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Μάλιστα, ο Φώτης Κουβέλης σχεδόν το προανήγγειλε την περασμένη Τετάρτη από τα Γιάννενα.
Τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τα δύο κόμματα οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση:
1) Η απόφαση για παράταση των εκλογών θα δημιουργούσε κλίμα ηττοπάθειας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να «σηκώσει» το θέμα, κατηγορώντας τους κυβερνητικούς εταίρους ότι φοβούνται μία εκλογική αναμέτρηση.
2) Μπορεί να ικανοποιούσε ένα τμήμα των δημάρχων κυρίως της ΝΔ που επιθυμούν την παράταση της θητείας αλλά θα δημιουργούσε έντονη δυσαρέσκεια σε αυτοδιοικητικά στελέχη ΝΔ και ΔΗΜΑΡ που βρίσκονται στην αντιπολίτευση δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν κάτι τέτοιο.
3) Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ευελπιστούν ότι με την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών η δυσαρέσκεια των πολιτών θα εκφραστεί κυρίως στην κάλπη για την ευρωβουλή με αποτέλεσμα να την «γλιτώσουν» οι υποψήφιοι των κυβερνητικών κομμάτων που, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, θα επιδιωχθεί να είναι κοινοί σε ορισμένες, τουλάχιστον, περιφέρειες και μεγάλους δήμους.
Οι δύο προτάσεις που απορρίφθηκαν
Μετά από αυτή την (κοινή) απόφαση ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, εκμηδενίζονται το περιθώρια πιέσεων εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και του Β. Βενιζέλου, που θα πρέπει να αρκεσθεί (αν τελικώς του δοθεί και αυτό) στο υπουργείο Εσωτερικών (μέσω Πάρη Κουκουλόπουλου), προκειμένου να επιχειρήσει να συγκρατήσει τις φυγόκεντρες τάσεις προς ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και κυρίως το ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση.
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα είχαν κατατεθεί ανεπισήμως δύο προτάσεις για την παράταση της θητείας των αιρετών:
1- Η πρώτη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο για διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών ενάμιση χρόνο μετά, δηλαδή, τον Νοέμβριο του 2015 και
2- Η δεύτερη από τη ΔΗΜΑΡ που έκανε λόγο για παράταση ενός εξαμήνου, δηλαδή, για διεξαγωγή των εκλογών το Νοέμβριο του 2014.
Το Μαξίμου θέλει και δύο ψηφοδέλτια αλλά…
Επιπλέον, εκτός από την απόφαση για διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 25 Μαΐου 2014, από το Μέγαρο Μαξίμου διακινούνται σενάρια με βάση την προ τετραμήνου πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη για δύο ψηφοδέλτια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές:
- Ένα για το δήμαρχο και τον περιφερειάρχη που θα είναι ξεχωριστό για κάθε πρόσωπο
- Ένα ενιαίο για τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους
Με τον τρόπο αυτό ορισμένοι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι θεωρούν ότι θα προχωρήσουν πιο εύκολα οι συνεργασίες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και έτσι,  θα σταματήσουν, κυρίως, τη Χρυσή Αυγή και, δευτερευόντως, το ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ένα τέτοιο εγχείρημα, σύμφωνα με την άποψη έμπειρων αυτοδιοικητικών είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία δήμους και περιφέρειες και ως εκ τούτου κρίνεται επικίνδυνο.
Αναδημοσίευση από, aftodioikisi.gr

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

συνέδριο της ΠΕΔΑ

Ντροπή για την Αυτοδιοίκηση το χθεσινό συνέδριο της ΠΕΔΑ

 
Πλήρης είναι η απαξίωση της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων της Αττικής ( ΠΕΔΑ) από τα ίδια τα αυτοδιοικητικά στελέχη της.
Το χθεσινό της συνέδριο, χαρακτηρίστηκε ως το πιο υποβασθμισμένο και σημαδεύτηκε από την απουσία των μισών συνέδρων του – αν όχι παραπάνω- μεταξύ των οποίων και πολλών Δημάρχων.
Όπως του Δημάρχου Πειραιά , Βασίλη Μιχαλολιάκου , ο οποίος προτίμησε εκείνη την στιγμή αν δώσει ραδιοφωνική συνέντευξη, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, Σαλαμίνας, Γιάννης Τσαβαρής  κ.α Κι αυτό , παρότι ήταν μείζονος σημασίας τόσο τα θέματα προς συζήτηση όσο και η χρονική –πολιτική συγκυρία που διεξήχθη.

Επίσης δεν παρέστη κανείς από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών , στο συνέδριο της μεγαλύτερης ΠΕΔ της χώρας Γενικότερα το συνέδριο της ΠΕΔΑ , πέρασε στην κυριολεξία στην « ζούλα» αφού ουδείς διάλογος- συζήτηση  σε κανένα Δημοτικό Συμβούλιο πριν δεν είχε διεξαχθεί  ενώ και στην –όλο κι όλο- τετράωρη διάρκειά του , ήταν παντελή η έλλειψη διάθεσης  διαλόγου και παρεμβάσεων από τους « συνέδρους» .
Οι μόνοι που μίλησαν εκτός από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννης Σγουρό, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ , Κώστα Ασκούνη ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων, Νίκος Σαράντης, ο οποίος είχε μια συντομότατη- συνοπτική ομιλία, οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων και ελαχιστότατοι σύνεδροι.
Σ’ αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν, όπου γέμιζαν ασφυκτικά οι αίθουσες όπου φιλοξενούταν όχι μόνο από συνέδρους αλλά και από δεκάδες «παρατηρητές» άλλα  αυτοδιοικητικά στελέχη – επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, η χθεσινή «εικόνα» ήταν αποκαρδιωτική:
Σχεδόν άδειο το αμφιθέατρο του Ρ/Σ 9,84 , όπου φιλοξενήθηκε και το οποίο θα ήταν ακόμη περισσότερο εμφανές αν δεν παρίστατο η πολυμελής αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής, υπό τον κ. Σγουρό ( αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, υπηρεσιακά στελέχη ) και τα …υπηρεσιακά στελέχη της ΠΕΔΑ.
Την κατάσταση αυτή επέκρινε με δριμύτατα και ο  Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Νικαίας, Γιώργος Ιωακειμίδης.
πηγή: newsTA
 

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22 Μαΐου 2013
Σε συνέχεια της ηλεκτρονικής ανάρτησης στο διαδίκτυο με αφορμή την ακύρωση από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής των αποφάσεων υπ΄ αριθ. 107/2013, 115/2013 και 126/2013 και προς αποφυγήν δημιουργίας εντυπώσεων, επειδή το σύνηθες αυτό φαινόμενο, της ακύρωσης για τυπικούς λόγους επιχειρείται να αναδειχθεί σε μέσο τρομοκράτησης των Σαλαμίνιων εμπόρων εις τους οποίους υπάρχουν οφειλές και μάλιστα προηγουμένων Διοικήσεων του Δήμου, τονίζουμε τα εξής:
Ο Δήμος αν και θα μπορούσε να υποστηρίξει την εγκυρότητα των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου προσφεύγοντας στην επιτροπή  του άρθρου 152, εντούτοις προκρίνει ως προς την  συντομότερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, να επανεισαγάγει προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο τις αποφάσεις που ακυρώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις της Περιφέρειας.
Μικρό και περιορισμένο λοιπόν το χρονικό διάστημα εκμετάλλευσης ενός συνήθους τυπικού γεγονότος για όσους περίμεναν να δρέψουν δάφνες.
Άνθρακες και πάλι ο θησαυρός που ανακάλυψαν.
Γραφείο ενημέρωσης Δήμου Σαλαμίνας

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΤΡΙΑΘΛΟ

Triathlon, 19.05.2013

Sprint Distance, Σχινιάς

Race Report




Ημέρα αγώνα η Κυριακή 19.05.2013 και από νωρίς κατέφτασαν οι πρώτοι αθλητές στην γραμματεία της Transition Sports για να δώσουν το παρόν σε ένα συναρπαστικό πρώτο Αγώνα Τριάθλου για το 2013. Το παρόν έδωσαν 198 αθλητές στο ατομικό και 11 ομάδες που αγωνίστηκαν σε 11 συνολικά Age Groups. Το Start List συμπλήρωσαν και πάνω από 20 παιδιά που έκλεψαν στο τέλος την παράσταση με τις επιδόσεις τους στο Πανελλήνιο Παίδων / Παμπαίδων.


Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την διεξαγωγή του αγώνα, ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες δοκίμασαν τους αθλητές στο αγωνιστικό σκέλος και τους διοργανωτές αφού η παράλληλη προσέλευση επισκεπτών της περιοχής με πολλά ΙΧ δημιούργησε πολύ αυξημένη κίνηση.
Κύριο χαρακτηριστικό του αγώνα ήταν το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, το οποίο «μαρτυράνε» αφενός οι πολύ καλοί χρόνοι και αφετέρου οι μάχες σε κάθε κατηγορία για την πρωτιά. Δεν έχουμε παρά να αναφέρουμε ότι ο πρώτος Overall Σουβατζόγλου Γρηγόρης  τερμάτισε με χρόνο 01:02:04 και ο δεύτερος Αλυφαντής Γιώργος (BIB 002) μόλις δύο δευτερόλεπτα πίσω με χρόνο 01:02:06. Τρίτος Overall o «συνήθης ύποπτος» Γαρέφης Χρήστος με 01:05:14.

Στις γυναίκες πρώτη ήταν η Διακουμοπουλου Χάιντι με χρόνο 01:12:25 ενώ περίπου 4 λεπτά πίσω ακολουθούσε η Κλαπαναρα Έλενα με 01:16:22. Τρίτη Overall τερμάτισε η Συντζανάκη Κωνσταντίνα με χρόνο 1:20:52.

Δείτε εδώ τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα.

Μόλις ολοκληρωθεί από την εταιρία χρονομέτρησης ο πλήρης έλεγχος περασμάτων από τα σημεία χρονομέτρησης θα αναρτηθούν και τα επίσημα αποτελέσματα και θα υπάρχει σχετικό link στην σελίδα μας www.transitionsports.gr .

Εκεί - στο κάτω δεξιά banner θα αναζητήσετε και το link για τις φωτογραφίες που θα αναρτηθούν. Τα έσοδα όπως πάντα θα διατεθούν στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Αξίζει να αναφέρουμε τέλος την άψογη συνεργασία που είχαμε με την Τροχαία – διευκόλυνε πολύ το δύσκολο έργο της ασφάλειας των αθλητών στο δρόμο, την παρουσία της Lifeguard Hellas τόσο εντός όσο και εκτός νερού, τους Σαμαρείτες και φυσικά τους Εθελοντές μας, χωρίς τους οποίους δεν ήταν δυνατή η διοργάνωση ενός τέτοιου αγώνα.

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

79ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ

79ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ FORD 2013 ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ Ο Ν.Α.Ο.Σ.

Στην 2η θέση του πίνακα μεταλλίων της κατηγορίας Ανδρών/Γυναικών και στην 4η θέση της γενικής κατάταξης του 79ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας FORD, πλασαρίστηκε ο Ναυτικός Όμιλος του Νησιού μας, κατακτώντας 4 χρυσά και 1 ασημένιο μετάλλιο.
Χρυσά μετάλλια κατέκτησαν οι αθλητές ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ, ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ και ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ. Το ασημένιο κατέκτησε η ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗ ΚΩΝ/ΝΑ.
Μετά την λήξη του Πρωταθλήματος ο Ολυμπιονίκης Λ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ και 2οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Γ. ΚΟΝΣΟΛΑΣ και Ν. ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ, μετά από πρόσκληση της ΕΚΟΦΝΣ, παρακολουθούν προπονητικό κοινόβιο της Εθνικής Ομάδας και θα συμμετάσχουν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας 2013, που θα πραγματοποιηθεί στην ΣΕΒΙΛΛΗ της ΙΣΠΑΝΙΑΣ, από τις 29 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου.     
Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας, πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Μαραθώνα, από τις 8 μέχρι τις 12 Μαΐου και έλαβαν μέρος 410 αθλητές από 30 Ναυταθλητικά Σωματεία της Χώρας μας.  Οι τελικοί των αγωνισμάτων θα μεταδοθούν το βράδυ της Κυριακής 19/5, στις 21. 30,  από την συχνότητα του Action24, με διάρκεια 2.30 ωρών. Το Action24 εκπέμπει ελεύθερο στην Digea και περιλαμβάνεται στο ψηφιακό μπουκέτο της NOVA.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής συνοδευόμενος από τον ειδικό συνεργάτη του κ. Χρήστο  Μαριδάκη, συναντήθηκε με τον Commercial Counselor της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Sun Liwei, στις 16 Μαΐου μετά από πρόσκλησή του.
Ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε για την μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του έτους 2011 με στόχο την ανάδειξη της Ιστορίας και τον Πολιτισμό του νησιού μας.
 Ως κορύφωση αυτής της προσπάθειας ο κ. Δήμαρχος επισήμανε τον εορτασμό των 2500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 2021 όπου η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επιλέξει την Πατρίδα μας ως μια από τις δύο χώρες που θα διοργανώσουν τις (2) Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.
 O κ. Sun Liwei και οι συνεργάτες του, συνομίλησαν με το Δήμαρχο για ζητήματα που αφορούν τον τουριστικό τομέα και με ποιόν τρόπο θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της Σαλαμίνας. 

Θέματα της Πιτυούσας-Σαλαμίς: Π α ρ α κ μ ή – Τ έ λ μ α

Θέματα της Πιτυούσας-Σαλαμίς: Π α ρ α κ μ ή – Τ έ λ μ α: Πραγματικά ποια είναι η αφορμή και ποια η αιτία για αυτό το γεγονός που χειροτερεύει τη καθημερινότητα και τη ποιότητα ζωής μας; ...

ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

17 Μαϊ 2013

ΧΡΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

ΝΑ ΜΠΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

17 Μαϊ 2013

ΟΕΕΣΣ, ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΣΤ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΩΝ

 
Η σύγκρουση του Υπουργείου Ναυτιλίας με τις κοινοπραξίες ιδιοκτητών των F.B. της γραμμής Σαλαμίνας - Περάματος  οδήγησε, για λίγες ώρες, σε αποκλεισμό χιλιάδες πολίτες, που έχουν την ατυχία να  χρησιμοποιούν   για την καθημερινή τους μετακίνηση, υπό μορφή αστικής συγκοινωνίας  προς και από το λεκανοπέδιο της Αττικής μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι την μεγαλύτερη  γραμμή της Ευρώπης. Τα ετήσια στοιχεία που καταγράφονται  για την  λειτουργία αυτής της γραμμής είναι: 13.000.000 επιβάτες, 3.000.000 μικρά αυτοκίνητα, 1.300.000 δίκυκλα,  280.000 φορτηγά αυτοκίνητα.
Δυστυχώς η σοβαρότητα με την οποία  αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα τόσο από το Υπουργείο Ναυτιλίας όσο και από τις κοινοπραξίες των ιδιοκτητών, είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον ρόλο που διαδραματίζει η λειτουργία αυτής της γραμμής  στην ζωή των 80 χιλιάδων κατοίκων της Σαλαμίνας. 
Το ζήτημα που προκάλεσε την σύγκρουση, ήταν η εφαρμογή της οδηγίας 2009/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την ασφάλιση  για αστική κάλυψη των πλοιοκτητών, σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος. Η οδηγία αυτή  ενσωματώθηκε στην Εθνική μας νομοθεσία από 31.12.2011 με το Προεδρικό Διάταγμα 6/2012.
Για ενάμιση περίπου χρόνο, την εφαρμογή τη Ευρωπαϊκής οδηγίας την διαπραγματεύονταν εκπρόσωποι των κοινοπραξιών και από 5.4.2003 παρουσία του Δημάρχου Σαλαμίνας  με το Υπουργείο Ναυτιλίας,  χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ευαισθησία από τους συμμετέχοντες σε αυτό τον διάλογο, να ενημερώσουν την κοινή γνώμη.
 Τελικά το Υπουργείο με δελτίο τύπου στις 8.5.2013, μέσω του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Σαλαμίνας, ενημέρωσε Φορείς της Σαλαμίνας, συμπεριλαμβανομένης της ΟΕΕΣΣ,  ότι «οι πλοιοκτήτες όλων των άλλων πορθμειακών γραμμών της χώρας έχουν συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις του Π.Δ. και έχουν προσκομίσει τις σχετικές βεβαιώσεις, εκτός από τις Κοινοπραξίες των F.B. Σαλαμίνας, αν και τους δόθηκε 3 φορές παράτασης συμμόρφωσης, με αποτέλεσμα από το βράδυ της Δευτέρας 13.5.2013 να απαγορεύσει τον απόπλου των ανασφάλιστων πλοίων των κοινοπραξιών.»
Τελικά το Υπουργείο Ναυτιλίας από το βράδυ της Δευτέρας 13.5.2013 απαγόρευσε την συνέχιση εκτέλεσης των δρομολογίων των ανασφάλιστων πλοίων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί  έντονο πρόβλημα  στην μετακίνηση των πολιτών. 
Μας δημιουργείτε το εύλογο  ερώτημα, «αφού το ίδιο το Υπουργείο προσδιόρισε τον χρόνο απαγόρευσης των δρομολογίων,   δεν επέλεξε λύση άμεσης εφαρμογής, με την έγκαιρη μετακίνηση στην Σαλαμίνα πλοίων από άλλες πορθμειακές γραμμές ώστε να μην οδηγηθεί η Σαλαμίνα σε κατάσταση ομηρίας, αφού σχηματίστηκαν ουρές που ξεπερνούσαν τα 500 μέτρα  στις 14.5.2013 που σταδιακά αντιμετωπίστηκε.»
Δυστυχώς για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας  από τις Κοινοπραξίες αφού δεν θεώρησαν αναγκαία την έκδοση, έστω υποτυπώδους δελτίου τύπου ή ανακοίνωσης,  που να γνωρίζουν στους «πελάτες»  τις θέσεις τους και να ζητήσουν συγνώμη  για την έκρυθμη  κατάσταση που δημιουργήθηκε. 
Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί στην αναγκαιότητα της δημιουργίας εναλλακτικής λύσης στην μετακίνηση των πολιτών που δεν μπορεί να είναι άλλη από την γέφυρα με όρους και προϋποθέσεις για τους οποίους θα επανέλθουμε με νεώτερο δελτίο Τύπου.
 
Ζητάμε:
·         Να καταργηθεί η απελευθέρωση των ναύλων στην θαλάσσια συγκοινωνία που εξυπηρετεί την Σαλαμίνα, με την τροποποίηση της σχετικής κοινής Υπουργικής απόφασης του 2001.
·         Τον χαρακτηρισμό των πορθμειακών γραμμών  σαν «ΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ» με άμεση εφαρμογή της πολιτικής εισιτηρίων που ισχύει σε όλες τις αστικές γραμμές (Εκπτώσεις –κάρτες απεριορίστων διαδρομών, δωρεάν μετακίνηση ευπαθών ομάδων κλπ.).
·         Ασφαλή και απρόσκοπτη μετακίνηση.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πρόσκληση σε συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου

Σαλαμίνα 14/5/13
Αρ. Πρωτ. 20


Προς: Μέλη ΔΣ ΟΕΕΣΣ
και Προέδρους Συλλόγων
Κοιν.: Επίτιμο Πρόεδρο ΟΕΕΣΣ
κ. Νίκο Ευθυμίου


Θέμα: Πρόσκληση σε συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου 
Σας καλούμε στη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου μας, που θα γίνει στις 29 Μαΐου 2013  ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας, με τα παρακάτω θέματα:

1.Ενημέρωση
2.Έγκριση οικονομικής διαχείρισης  μηνών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου – Μαρτίου – Απριλίου 2013.

Στην συνεδρίαση έχει ζητήσει να παρευρεθεί και να τοποθετηθεί πάνω σε προβλήματα της Σαλαμίνας ο αρχηγός της Μείζονος Μειοψηφίας κ. Σπύρος Σοφράς.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

Με εκτίμηση
για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Γεν. Γραμματέας                         Ο Πρόεδρος
    Δημήτρης ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ           Δημήτρης ΤΣΟΥΡΑΜΑΝΗΣ   


Τελειώνει η ταλαιπωρία στη γραμμή Πέραμα - Σαλαμίνα

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Τελειώνει η ταλαιπωρία στη γραμμή Πέραμα - Σαλαμίνα

«Κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι αύριο δεν θα υπάρξει και αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, αφού τα ασφάλιστρά τους θα ακριβύνουν», υποστηρίζει ο δήμαρχος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Σαλαμίνας - Περάματος, ενώ τότε θα κριθεί και η τύχη των 210 ναυτικών που απολύθηκαν από τις δύο κοινοπραξίες οι οποίες είχαν αναλάβει την εκτέλεση των δρομολογίων. Τα δρομολόγιά τους έχουν σταματήσει από τις αρχές της εβδομάδας, καθώς δεν είχαν συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία που τους επιβάλλει να πληρώνουν αυξημένα ασφάλιστρα και το υπουργείο Ναυτιλίας ανακάλεσε τις άδειές τους.
Οι δύο κοινοπραξίες είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν υποχρέωση να ακολουθήσουν την οδηγία, το οποίο όμως με χθεσινή απόφασή του ουσιαστικά τις υποχρέωσε να συμμορφωθούν.
«Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και οι δύο κοινοπραξίες συμμορφώθηκαν όπως είχαν δεσμευτεί, προσκόμισαν δηλαδή την απαιτούμενη ασφαλιστική κάλυψη. Κατά συνέπεια, αφού πληρούμε πλέον όλες τις προϋποθέσεις, ζητάμε από το υπουργείο Ναυτιλίας την άμεση επαναδρομολόγηση των πλοίων μας, ώστε να επανέλθει η ομαλή κυκλοφορία στο λιμάνι. Από την πλευρά μας, κατηγορηματικά λέμε ότι σε μισή ώρα από τη στιγμή που θα μας δοθούν πίσω οι άδειες δρομολόγησης θα επανέλθουν και οι 210 απολυμένοι στην εργασία τους...» λέει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Παπανικολάου, νομικός σύμβουλος των δύο κοινοπραξιών.
«Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αναμένει πλέον και γραπτώς το αίτημα των δύο κοινοπραξιών για επαναδρομολόγηση των πλοίων τους. Αν τα πλοία είναι καθ' όλα εντάξει, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα...» λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Αθανάσιος Μπούσιος. Σημειώνεται ότι η γραμμή εξυπηρετείται προσωρινά με πλοία που έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο.
πηγή: Τα Νέα

ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΑ

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

13η Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η (Κατεπείγουσα)

11 Μαϊ 2013

13η Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η (Κατεπείγουσα)

Εχω την τιμή, σύμφωνα με τις διατάξεις του  άρθρου 67 του ν. 3852/2010  παρ. 5 ,να σας καλέσω σε Κατεπείγουσα  Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνος,  την 13η Μαΐου  2013 ,  ημέρα ΔΕΥΤΕΡΑ  και ώρα 18.00 στο Δημοτικό Κατάστημα στην αίθουσα  «Δημήτρη Μπόγρη» , για συζήτηση και λήψη απόφασης στο κατωτέρω θέμα :
-Αποδρομολόγηση των Ε/Γ & Ο/Γ πλοίων (Ferry boats) από τα πορθμεία  (Παλουκίων-Περάματος) και αντιστρόφως και (Φανερωμένης – Νέα Περάμου) και  αντιστρόφως , από την   00.01  π.μ.  της  14ης   Μαΐου 2013.
Το κατεπείγον της Συνεδρίασης συνίσταται στο γεγονός, ότι  το νησί μας αποκλείεται από την ηπειρωτική χώρα,  με ανυπολόγιστες συνέπειες  για τους δημότες μας. 
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Δ.Σ.
ΑΝΝΑ  ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

*ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ*** * * 8 Μαΐου 2013 *Ο Δήμος Σαλαμίνας και η ΠΟ.ΠΕ.ΣΑ σας προσκαλούν στην θεατρική παράσταση «Ω, τι κόσμος η Ελλάς!» σε σκηνοθεσία Μ. Καλιότσου, την Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαΐου στην Αίθουσα « Δ. Μπόγρη» στο Δημαρχείο και ώρα 20.30.* * * *ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ* * * Η Πρόεδρος ΠΟ.ΠΕ.ΣΑ Τίνα Μπεγνή

Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε απόρους

8 Μαϊ 2013

“Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων σε απόρους Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

O  ΔΗΜΟΣ  ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
«Συμμετέχει στο πρόγραμμα Δωρεάν Διανομή Τροφίμων σε απόρους, έτους 2013»
Για την υποβολή αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα «Δωρεάν Διανομή Τροφίμων»
Απαιτούνται:
1.- Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, η οποία χορηγείται στο γραφείο Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου (Αναπαύσεως και Αιαντείου – έναντι ΣΟΥΠΕΡ_ΜΑΡΚΕΤ Μαρινόπουλου).  Τηλέφωνα : 213-2027582 και 213-2027581
2.- Αντίγραφο δελτίου ταυτότητας
3.- Άδεια διαμονής σε ισχύ (μόνο για αλλοδαπούς Τρίτων Χωρών)
Οι αιτήσεις με τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβάλλονται στο γραφείο Κοινωνικής Πρόνοιας από 1ης Μαΐου έως 31η Μαΐου  (αποκλειστική προθεσμία)
Τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων ορίζονται αποκλειστικά άποροι που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα
( Τα κριτήρια ορίζονται στην υπ’ αριθμ. 279/23460/2013 ΚΥΑ.
Ενδεικτικά, το ατομικό εισόδημα ως κριτήριο επιλεξιμότητας για τους απόρους διαμορφώνεται για το άπορο άτομο μέχρι και 7.200 € και για τη διμελή οικογένεια μέχρι και 10.700 €)   
Ο
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΟΙΝ.ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΦΟΥΡΙΚΗΣ
 

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Η Πρωτομαγιά στη Σμύρνη

Η Πρωτομαγιά στη Σμύρνη

protomagia smyrni pagos
 Πρωτομαγιά
«Στην πριγκηπέσα Σμύρνη αιώνια είναι η άνοιξη»
Ο Μάιος εκτός από μήνας φορτισμένος με μαγική επήρεια, ήταν μήνας χαράς και λατρείας της βλάστησης με δοξασίες και έθιμα που οι Σμυρνιοί τηρούσαν ευλαβικά.
Από την παραμονή της Πρωτομαγιάς, οι κάτοικοι ήταν στο πόδι. Άλλοι στα περιβόλια, άλλοι στα σπίτια τους παρέες παρέες, ενώ γεμάτα ήταν και τα καφενεία και οι ταβέρνες της Προκυμαίας. Την Πρωτομαγιά κάθε σπίτι έπρεπε απαραίτητα να κρεμάσει το «Μάη»
Για το «Μάη» χρησιμοποιούσαν ένα συνδυασμό πολλών διαφορετικών λουλουδιών γιατί το κάθε λουλούδι είχε ξεχωριστή σημασία.
Κάθε λουλούδι ήταν και μια ευχή, για να έρθουν τα καλά του Μάη στο σπίτι αλλά και στην προσωπική ζωή των ανθρώπων.
Το αγιόκλημα ήταν για την ευτυχία του σπιτιού, οι μαργαρίτες και οι παπαρούνες συμβόλιζαν τα αγαθά, ενώ η λυγαριά ήταν για την αγάπη των κοριτσιών. Όποιος λυγαριά δεν πιάσει την αγάπη του θα χάσει. Το στεφάνι πολλές φορές είχε και ρίζες φυτών, για να διώχνουν τη γλωσσοφαγιά καθώς και σκόρδο για να μην τους πιάνει μάτι.
Τα περιβόλια της Σμύρνης καταπράσινα εκείνη την εποχή προσέφεραν «απλόχερα» την πρώτη ύλη για την κατασκευή των στεφανιών.
Τα κουκιά, τα αμπελοφάσουλα, οι διάφοροι βλαστοί, το αφράτο και ζυμωμένο με προζύμι ψωμί, τα παξιμάδια αλλά και οι μεζέδες για το βραδινό γλέντι ήταν το μέλημα της νοικοκυράς από την προηγούμενη μέρα.
Την Πρωτομαγιά η Σμύρνη και τα γύρω προάστια έμοιαζαν σαν ένα τεράστιο μπουκέτο. Το λιμάνι είχε μια σπάνια λάμψη, τα πουλιά χαίρονταν τον ερωτικό τους θρίαμβο, οι Σμυρνιοί τη ζωή και την οριστική νίκη της φύσης στον αγώνα της για νέα καρποφορία…
Γιάννης Σαραντόπουλος

Η Λαμπρή στη Μικρασιατική Ερυθραία

Η Λαμπρή στη Μικρασιατική Ερυθραία



(ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΗΧΩ, ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΣΠΙΘΑ ΣΕΡΡΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ»)

Οι γιορτές του Πάσχα έχουν αναμφισβήτητα το πιο έντονο θρησκευτικό χρώμα από όλες τις ελληνικές γιορτές. Προηγείται η λιτή περίοδος προετοιμασίας, η Σαρακοστή, με τη νηστεία, τους Χαιρετισμούς, τον ψυχικό, ηθικό και σωματικό εξαγνισμό των ανθρώπων. Ουσιαστικά οι πασχαλινές γιορτές αρχίζουν από το Σάββατο του Λαζάρου και κορυφώνονται το Νιότριτο (Τρίτη της Διακαινησίμου) ή ακόμη και την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής, σε μερικά μέρη.
Στη μικρασιατική Ερυθραία, όπως και σε όλους τους ελληνικούς τόπους, η Λαμπρή γιορταζόταν με ευλάβεια, κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια, χωρίς άμετρες διασκεδάσεις. Τα ερυθραιώτικα έθιμα είναι πολλά και διάφορα, άλλα κοινά σε όλους τους Έλληνες και άλλα εντελώς τοπικά και μοναδικά. Πολλά από αυτά διατηρούνται ίσαμε σήμερα στους τόπους, όπου εγκαταστάθηκαν Ερυθραιώτες πρόσφυγες, επειδή συνδέονται άμεσα με τη θρησκεία.
Το Λαζαροσαββάτο άρχιζαν στην Ερυθραία οι μεγάλες θρησκευτικές εκδηλώσεις, με επισκέψεις στα νεκροταφεία για τον καθαρισμό και το στολισμό των τάφων. Είναι μια προσπάθεια για ανάσταση και συμμετοχή των νεκρών στις τελετές, συνδεδεμένη με την ανάσταση του Λαζάρου. Τα παιδιά την ίδια μέρα τραγουδούσαν το ‘γκώμιο του Λαζάρου ή λαζαρικό (ένα είδος καλάντων), βαστώντας μια κούτσα(κούκλα) – ομοίωμα του σαβανωμένουΛαζάρου – και στεφάνια με πρασινάδες και μάηδοι(μεγάλες κίτρινες κι άσπρες μαργαρίτες του αγρού).
Ήρτ’ ο Λάζαρος, ήρταν τα Βάγια,
ήρτ’ η Κυριακή που τρών’ τα ψάρια.
- Πού ‘σουνε, Λάζαρε, πού ‘ν’ η φωνή σου,
που σ’ ηγύρευγε η μάνα κι η αδερφή σου;
- Ήμουνε στη γη βαθιά χωμένος
και με τσι νεκροί νεκρός κι αποθαμένος.
- Λάζαρέ μου, σαν τι είδες,
εις τον Άδη που ηπήες;
- Είδα τρόμοι κι είδα φόβοι,
είδα βάσανα και πόνοι.
Δώμουτε, καλέ, λίγο νεράκι,
να ξεπλύνω τση καρδιάς μου το φαρμάκι.

Οι νοικοκιουρές ηδώνανε στα παιδάκια αβγά και τσι λαζάροι, ανθρωπόμορφα κουλουράκια, ζυμωμένα ειδικά για το παιδομάνι με ζάχαρη, λάδι και μαστίχι ή κανέλα.
Σε μικρά ή απομονωμένα χωριά της Ερυθραίας, όπως π. χ. στο καραμπουρνιώτικο χωριό Μελί, το βράδυ του Λαζαροσαββάτου άναβαν τσι μεάλοι αφανοί (φωτιές) και τις πηδούσαν για το καλό ή τραγουδούσαν γύρω απ’ αυτές τροπάρια και τραγούδια βαγιάτικα και πασχαλινά με λυπητερό περιεχόμενο.

Την Κυριακή του Βαγιούτω Βαγιώ) όλοι πήγαιναν στην εκκλησία για τα Νύφια(ακολουθία του Νυμφίου) και έπαιρναν βαγιόκλαρα (δάφνες), που τα φυλούσαν στο κονοστάσι, γιατί πίστευαν πως έχουν θεραπευτικές και εξορκιστικές ιδιότητες. Καθιερωμένο φαγητό της ημέρας είναι τα ψάρια και οι σαλάτες.

Το Μεγαλοβδόμαδο είναι περίοδος αυστηρής νηστείας, γενικών προετοιμασιών και καθημερινού εκκλησιασμού. Όλος ο κόσμος συμμετείχε ευλαβικά στις λειτρηγιές ή λουτουργιές, ενώ παιδιά με θορυβώδεις ρουκάνεςγύριζαν περιστασιακά στους δρόμους των ερυθραιώτικων οικισμών τραγουδώντας ρυθμικά τραγουδάκια του τύπου:
Βάγια, Βάγια τω Βαγιώ,
τρώμε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή
βάνω τ’ άσπρο μου βρακί
και σαρτώ στα δώματα,
πέφτουν τα παπλώματα,
τα ματζώνουν οι γριές
κάτου αφ’ τσι κουντουρουδιές.
Μεγάλη Δευτέρα – ο Χριστός στη μαχαίρα.
Μεγάλη Τρίτη – ο Χριστός εκρύφτη.
Μεγάλη Τετράδη – ο Χριστός εχάθη.
Μεγάλη Πέφτη – ο Χριστός ευρέθη.
Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί.
Μεγάλο Σαββάτο – ο Χριστός στον τάφο
τη Λαμπρή την Κυριακή τρώμε το παχύ τ’ αρνί
μπαμ εδώ και μπουμ εκεί).
Οι άνθρωποι τις μέρες αυτές ηβάνανετα ντόλια (σκούρα ρούχα, ιδίως μαύρα), σε ένδειξη λύπης και πένθους. Στα σπίτια γίνονταν διαρμίσματα (συγυρίσματα), ασπρίσματα, μπουγάδες, ζυμώματα και γενικές ετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή. Τα βράδια όλοι συμμετείχαν ευλαβικά στις ακολουθίες, παρακολουθώντας συνειδητά την εξέλιξη του θείου δράματος. Οι γυναίκες τραγουδούσαν το μοιριολόιή τοκαταλόιή τονπόνο τση Παναγιάς, είτε στα σπίτια, κάνοντας δουλειές, είτε στην εκκλησία, σε ώρες εκτός ακολουθιών. Το ίδιο βέβαια γινόταν σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Τώρα ‘ν’ αγιά Σαρακοστή, τώρα ‘ν’ άγιες ήμερες,
που λουτουργούνε τσ’ εκκλησιές και ψέλνουν οι παπάδες
και λένε τ’ άγιος ο Θεός και τ’ άγιο το Βγαγγέλιο.
Όπου το ‘κούσει, σώζεται κι όπου το πει, αγιάζει
κι όπου το καλαφιγκριστεί, παράδεισο θα λάβει,
παράδεισο και λίβανο από τον Άη Τάφο.
Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα,
σήμερα βάνανε βουλή οι άνομοι Οβραίοι,
οι άνομοι και τα σκυλιά, οι τρισκαταραμένοι.
Κάτου στα Γεροσέλυμα και στου Χριστού τον τόπο,
κάθετ’ η κερά-Δέσποινα μόνα και μοναχή τζης…

Πρόκειται για ένα έξοχης ποιητικής τέχνης πολύστιχο δημοτικό τραγούδι με θρηνητικό ύφος, λυπητερή μελωδία και έντονη δραματικότητα, που είναι γνωστό σε εκατοντάδες παραλλαγές από όλο τον ελληνικό κόσμο, από την Τραπεζούντα και την Καππαδοκία μέχρι τη Ζάκυνθο και τη Καλαβρία κι από το Αργυρόκαστρο ή τη Φιλιππούπολη ίσαμε την Κάσο και την Κύπρο. Οι έξι ερυθραιώτικες παραλλαγές του μοιριολογιού (Σιβρισαριού, Βουρλών, Μελιού, Λυθριού, Αλατσάτων και Αγιά-Παρασκευής) είναι ανάμεσα στις πιο πλήρεις κι ενδιαφέρουσες. Το θρήνο αυτό τον τραγουδούσαν τη νύχτα της Μ. Παρασκευής κι εδώ, στη Νέα Ερυθραία, ηλικιωμένες γυναίκες ως τη δεκαετία του ’60 στην εκκλησία της Βαγγελίστρας, καθώς ξενυχτούσαν το Πιτάφιο. Σήμερα τση Παναγιάς το μοιριολόι έχει πια ξεχαστεί εντελώς, ενώ σε άλλες προσφυγικές περιοχές ψάλλεται ακόμη (π.χ. Ν. Μελί, Ν. Πέραμος, Ν. Παλάτια).

Το πρωί της Μεγ. Πέφτηςματαλαβαίνανε τα παιδιά και κορυφώνονταν οι δουλειές στα σπίτια. Οι νοικοκιουρέςέπιαναν οπωσδήποτε προζύμι για τα λαμπρόψωμα κιέφτιαχναν τσουρέκια και κολλίκιαμε πολλά χάρτζα(κουλούρια με ζυμαρένια στολίδια κι αβγό). Χαρακτηριστικές είναι οι κορούνεςτων Βουρλών κι οι κουτσούνες των Αλατσάτων, ανθρωπόμορφα κουλούρια μ’ ένα αβγό στο κεφάλι. Την ίδια μέρα βάφονταν και τα κόκκινα αβγά. Το αβγό κρύβει μέσα του ζωή και συμβολίζει το θάνατο και την ανάσταση, γι’ αυτό συνδέεται δικαιωματικά με το Πάσχα. Τα αβγά βάφονταν με αγοραστή μπογιά, αλλά κυρίως με φυτικές ύλες, π.χ. κρομμυδόφυλλα, αμυγδαλόφυλλα, αλιζάρι (ερυθρόδανο), αλισάχνη (χένα). Δεν είχαν πάντα κατακόκκινο χρώμα, αλλά και καφετί ή κιτρινωπό. Τέτοια κίτρινα αβγά στα Αλάτσατα και στο Μελί τα έτρωγαν την Πρωτομαγιά, για να ‘ναι χρουσωμένος ο Μας. Στη Δυτ. Ερυθραία έβαφαν και περντικάβγουλα, για να τρατέρνουνε τα παιδάκια.
Οι άντροι τη Μεάλη Πέφτη στσι καφενέδες ησταυρώνανε το φάντη, δηλαδή κάρφωναν στο ντουβάρι ένα τραπουλόχαρτο ή το κρεμούσανε από τη λάμπα, θέλοντας έτσι να στιγματίσουν το παράνομο κέρδος (τα 30 αργύρια του Ιγιούδα).
Η Μ. Παρασκευή, η πιο κατανυκτική και σεβαστή μέρα του χρόνου, απαιτούσε αποχή από τις δουλειές. Δεν ηφροκαλούσανε, δεν ητσαταλίζανε, δεν ηράβανε, δε ριμπατεύανε, δεν ηκεντούσανε ούτε ηκαρφώνανε, συνδυάζοντας πολλές απ’ αυτές τις δουλειές με το κάρφωμα του Ιησού στο σταυρό. Η ατμόσφαιρα της μέρας αυτής είναι θλιβερή και μεγαλόπρεπα θρησκευτική. Αφ’ την πρωινιά τα κορίτσα ηματζεύανε πουλουδάκια αφ’ τσι μπαξέδες και τσι αρτάνες τω σπιτιώνε για το στόλισμα του ‘Πιτάφιου. Γαρούφαλα, αβιορέτες(νάρκισσοι), πασκαλιές, τριαντάφυλλα και μπονμπόνες, λαλάδες (τουλίπες), μανιτιές (βιολέτες), παρθενόκρινοι, πάπιες και μάηδοι περνιούνταν σε αρέστες (αρμαθιές) με μαεστρία και στόλιζαν το κουβούκλι του ‘Πιτάφιου.
Η λιτανεία ήταν ιδιαίτερα συγκινητική. Συγκλονιστικά εγκώμια, ψαλμωδίες και θρήνοι για τον νεκρό Ιησού διαχέονταν σε όλους τους χριστιανικούς μαχαλάδες των 60 χωριών και πόλεων της Ερυθραίας. Απαραίτητο φυσικά το προσκύνημα του Επιταφίου και το πέρασμα κάτω από το κουβούκλιο. Σημαντικό ήταν και το έθιμο της πλειοδοσίας για το σήκωμα του ‘Πιτάφιου. Μπατούλιες (ομάδες) νέων ανδρών προσέφεραν μεγάλα ποσά στην εκκλησία, για να πάρουν το δικαίωμα της περιφοράς. Όποια μπατούλια έδινε τα περισσότερα, σήκωνε το ‘Πιτάφιο, το σταυρό, τις εικόνες και τα μπαργιάκια (λάβαρα) της εκκλησιάς. Το αντέτιαυτό είναι καθαρά μικρασιάτικο, γνωστό σε πολλά μέρη της Ανατολής (Καππαδοκία, χωριά του Μαιάνδρου, Βιθυνία, Αιολίδα κ.α.).
Το βράδυ τση Μεάλης Παρασκευής το ‘Πιτάφιο ήβγαιν’ αφ’ την εκκλησιά. Μπροστά ηπηαίνανε τα μπαργιάκια, ο σταυρός με τ’ αγκαθένιο στέφανο κι οι παναγιές (εικόνες) κι απέ τα φανάρια κι οι ντόρτσες (μεγάλες λαμπάδες με πολλά κεριά). Του ‘κλουθούσανε αξαπίσω οι παπάδες κι οι ψάρτηδοι, οι κοτζαμπάσηδοι κι ο κόσμος, ο καθανείς με το ράγκο ντου (κοινωνική θέση).
Η περιφορά γινόταν στους κεντρικούς δρόμους ή γύρω από το ναό, για το φόβο των Τούρκων, και στη διάρκειά της ψάλλονταν τα εγκώμια. Στις γειτονιές σχηματίζονταν σειρές γονατιστών ανθρώπων κάθε ηλικίας, για να περάσει από πάνω τους το ‘Πιτάφιο. Ήταν τάμα για κάθε καλό. Στην επιστροφή όλοι έπαιρναν πιταφιοπούλουδα και κεριά, που τα θεωρούσαν αγιασμένα και τα χρησιμοποιούσαν για ξεμάτιασμα, εξορκισμούς, αρρώστιες και κατά της βασκανίας. Στο ναό απόμεναν μόνο οι ταμένοι και ηλικιωμένες γυναίκες που ξενυχτούσαν λέγοντας ψαλμωδίες, προσευχές και το μοιριολόι τση Παναγιάς.
Κύρια φαγητά της Μ. Παρασκευής ήταν οι νερόβραστες φακές, που συμβόλιζαν τση Παναγιάς τα δάκρυα, τα μαρούλια και οι κουκόμυτες(βλαστοί φρέσκων κουκιών), όλα ανήλαδακαι βουτηγμένα σε μπόλικο γλυκάδι (ξίδι), που να ‘ναι δυνατό, δραπέτσι, εις ανάμνησιν του όξους και της πίκρας που δοκίμασε ο Εσταυρωμένος. Επίσης όλοι οι Ερυθραιώτες κι οι Σμυρνιοί έπιναν αυτή τη θλιβερή μέρα το θιάσο ή διάσο, ένα ποτό καμωμένο από ρύζι, μύγδαλα και ποπονόσπορους, όλα πολτοποιημένα και βρασμένα με νερό, ζάχαρη και κανέλα. Το θιάσο τον ησερβέρνανε και στσι κηδείες, στο ξενύχτι του λείψανου.
Το Μ. Σάββατο η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική. Επικρατεί κίνηση, φασαρία, ανεμπαμπούλα παντού. Γίνονται οι τελευταίες ετοιμασίες, ψούνια, σφαγές αρνιών και … γοεροί παιδικοί θρήνοι για τα σφαμμένα αρνάκια και ριφάκια ντως. Συχνά πυκνά ακούγονται κρουσουμιέςκαι τσιφτεδιές(πυροβολισμοί), ανάκατες με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες. Στους ναούς, κατά την πρώτη Ανάσταση, οι παπάδες, αλλά και το εκκλησίασμα, έκαναν μεγάλο πατιρντί(θόρυβο) και χτυπούσαν δυνατά ό,τι μπορούσε να κάνει θόρυβο (στασίδια, πόρτες κ.ά), κουνούσαν τους πολυελαίους και έραιναν με νεραντζόφυλλα τους πιστούς. Ενδεικτική του κλίματος η φράση ‘’ηγένηκε το ανάστα ο Κύριος!’’
Σε μερικά ερυθραιώτικα χωριά, το βράδυ της Μ. Παρασκευής ή κυρίως το Μ. Σάββατο έκαιγαν τον Ιγιούδα, ένα ανδρείκελο παραγεμισμένο με άχερα, και τραγουδούσαν περιπαιχτικά ή υβριστικά στιχάκια για τους Εβραίους:
Οβριγιός πουλεί γυαλιά, λάμπες και φανάρια,
εμείς θα τόνε κάψομε απάν’ σε δυο κοντάρια.
Τσίκο, τσιτσίκο,
Οβραίο χαχαμίκο!

Έντονος αντισημιτισμός επικρατούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεγαλοβδόμαδου. Οι μάνες μάζευαν τα παιδιά από τους δρόμους και δεν επιτρεπόταν να κάνουν πολύ θόρυβο γενικά, γιατί τους έλεγαν πως γυρνούνε στα σοκάκια οι Οβραίοι, παίρνουν τα παιδιά, τα βάζουν σ’ ένα βαρέλι με καρφιά και μετά πίνουν το αίμα τους ή τα κάνουνε κασέρι, δηλ. χρησιμοποιούν το αίμα τους στα άζυμα του δικού τους Πάσχα. Αυτή η παράδοση με το φοβέρισμα των παιδιών διατηρήθηκε και στη Ν. Ερυθραία ως τις αρχές του ‘70.

Καθολική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην Ανάσταση. Από τις 10 η ώρα, ήβγαινεο ζαγκότης (ντελάλης) κι ηχτύπαε με το σοπάκι (μπαστούνα) του τσι πόρτες, μηνώντας τσι Χριστιανοί να πάνε στην εκκλησιά ντως. Με το Χριστός Ανέστη κυριαρχούσε ξέφρενος εορταστικός τόνος: κρουσουμιές, στρακαστρούκες, φισέγκιακαι μπόμπες (βαρελότα) ηκρεπέρνανε (σκάγανε) στον ουρανό και παντού άκουες τσουκαρίσματα αβγών, φιλιά, ευχές, κωδωνοκρουσίες. Στους υπόδουλους Μικρασιάτες η μέρα συμβόλιζε και μιαν άλλη ανάσταση. Έβρισκαν την ευκαιρία να εκφράσουν θορυβωδώς τον άσβηστο πόθο για λευτεριά, αδιαφορώντας πλήρως για την παρουσία των επισήμων τουρκικών αρχών στη μεγάλη χριστιανική γιορτή.
Μετά την εκκλησία έφερναν με τα λαμπροκέρια το άγιο φως στο σπίτι, έκαμαν σταυρούς στο ανώφλι της πόρτας, έβαζαν ένα κόκκινο αβγό στο κονοστάσι, που το διατηρούσαν ως το επόμενο Πάσχα, κι έτρωγαν σούπα αβγολέμονο ή τηγανητά τζιεράκια και σγαρδουμάκια (συκωτάκια κι εντόσθια), φρέσκες μουτζήθρες και τα τσουκαρισμένα αβγά. Η γνωστή σήμερα μαγειρίτσα ήταν εντελώς άγνωστη στους Ερυθραιώτες πριν από το ‘22.

Η Λαμπρή μπορεί να μην είχε τον ξέφρενο γιορταστικό ρυθμό άλλων εορτών, αλλά ήταν η πιο επίσημη, η πιο λαμπρή μέρα του χρόνου, γιομάτη αγάπη και συμφιλίωση. Το πρωί πήγαιναν όλοι στην εκκλησία, φορώντας πίσηνα(επίσημα)ρούχα κι οπωσδήποτε κάτι καινούργιο, πρωτοφόρετο, για το καλό. Οι κοπέλες κι οι νέες γυναίκες έβαζαν μισοφούστανα, πορκάκια και μαντίλια με έντονο χρώμα, όπως άσπρο, τσικουδί, κόκκινο, ρουδί, κίτρινο, σε ένδειξη χαράς κι αγνότητας. Ακόμη και τον ίδιο το μήνα Απρίλη τον ονομάτιζαν Λαμπροφορεμένο ή Λαμπριάτη. Όλοι αλληλοσυγχωρούνταν, αντάλλασσαν ευχές κι έστηναν ζέφκια (γλέντια) και χορούς μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.
Χριστός ανέστη, μάτια μου, έλα να φιληθούμε
κι από τα φύλλα τση καρδιάς να ξαναγαπηθούμε.
Όμορφη που ‘ναι η Λαμπρή κι όμορφα που γλεντούνε,
σαν έρκεται το Νιότριτο ίδι’ αετοί πετούνε.
Όμορφη που ‘ναι η Λαμπρή απ’ ούλες τσι σκολάδες,
που βγάνουν την ανάσταση μ’ ουλόχρουσες λαμπάδες.

Το μοραΐτικο και ρουμελιώτικο έθιμο του σουβλιστού αρνιού ήταν επίσης εντελώς άγνωστο σε ολόκληρη τη Μικρασία, στο Αιγαίο και στα περισσότερα ελληνικά μέρη. Το λαμπριάτικο τραπέζι των Ερυθραιωτών ήταν σχετικά λιτό: αρνί στο φούρνο, απάνου στσι βέργες του κλημάτου, ή σπανίως μαγειρευτό (καπαμάς), σαλάτα, μουτζήθρες, αβγά, κρασί και λαμπροκούλουρα.

Βασικά και χαρακτηριστικά έθιμα όχι μόνο της Ερυθραίας, αλλά και των ιωνικών παραλίων και των μικρασιατικών νησιών από την Ίμβρο μέχρι το Καστελόριζο είναι τα τσερκένια (οι χαρταετοί), οι κούνιες και το λέμπι. Οι κούνιες που πάνε από τη γη στον ουρανό συμβολίζουν από τα πανάρχαια κιόλας χρόνια την ανάσταση και την ανάταση των ψυχών. Τσι κούνιες τσι στέναμε σ’ ούλες τσι πασκαλινές σκόλες, το Νιότριτο, τ’ Άη-Γιωργιού, τση Πηγής, την Πρωτομαγιά, τση Μαλλιαρής (Αναλήψεως), και τση Γονατιστής (Πεντηκοστής) ίσαμε τσ’ Αγιά-Τριάδας, όπου ηβολευούμαστουν, στα δέντρα, σε κληματαριές, στσι αυλές, στην εξοχή. Ητραγουδούσαμε και τση κούνιας τα τραγούδια, την ώρα που ηλέμπαμε (κουνιόμασταν). Ήντανε πολύ ωραία!’

Σίδερο να ‘ναι το σκοινί κι ατσάλι το δοκάρι

και το σανίδι μάλαμα κι ούλο μαργαριτάρι.
Να ‘μουνε στη γης καρφίτσα,
ν’ αγκυλώνω τα κορίτσα.
Πάνω στην κούνια κάτσανε τέσσερα μαύρα μάτια,
τέσσερα φρύδια σα σπαθιά και δυο κορμιά ρηγάτα.

Να ‘μουνε στη γη τριφύλλι

και στο μπέτι σου μαντίλι.
Τραγουδούσαν επίσης το Χριστός ανέστη, τροπάρια, πατριωτικά, ερωτικά ή σχολικά τραγούδια και τα χαρακτηριστικά τραγούδια Τση Βραιοπούλας που ηγένηκεΧριστιανή και το Στον Άδη θα κατέβω και στον παράδεισο.
Το λέμπι γινόταν με την πανακωτή (πινακωτή των ψωμιών) ή άλλο πλατύ και γερό σανίδι, το οποίο έντυναν με ωραία κιλίμια. Κάθονταν πολλά κορίτσια, από δύο ως έξι, και στις άκρες δυο όρθια αγόρια κρατούσαν τα σκοινιά κι έδιναν ώθηση δεξιά κι αριστερά, όχι
μπρος-πίσω, όπως στις γνωστές κούνιες. Το έθιμο της κούνιας έχει αρχαία ιωνική – αττική καταγωγή και σχετίζεται με τις ελληνικές ανοιξιάτικες γιορτές.
Εντελώς ιδιαίτερο έθιμο της Ερυθραίας, κυρίως στα Βουρλά, στη Δυτική Ερυθραία και στα καραμπουρνιώτικα χωριά, ήταν το Νιότριτο, η Τρίτη της Διακαινησίμου. Τη μέρα αυτή γίνονταν πάλι λιτανείες και υπαίθριες δοξολογίες, με επικεφαλής το μπαργιάκι της Ανάστασης, στολισμένο με πούλουδα, μπλίρες(ασημένιες ή χρυσές ταινίες) και μεταξωτά ρεπαντιά (κορδέλες). Αν σε κάποιο μέρος υπήρχαν περισσότερες από μία ενορίες, στις πλατείες ηγινούντανε το σμίξιμο τω μπαργιακιώ τση Ανάστασης και το πάλεμα, δηλαδή συναγωνισμός για το ποια ανάσταση θα σηκωθεί ψηλότερα. Στα Βουρλά και στον Τσεσμέ μάλιστα την τελετή παρακολουθούσε σύσσωμη η τουρκική εξουσία. Οι ιερείς διάβαζαν τα αναστάσιμα στα τούρκικα κι έψαλλαν πολυχρόνιο κι ευχές υπέρ του σουλτάνου και της αυτοκρατορίας, για προφανείς πολιτικούς λόγους.
Τη Λαμπροδευτέρα και το Νιότριτο σχεδόν σε όλα τα μέρη της Ερυθραίας οι μουρμουρισμένοι κι οι φουμισμένοι άντροι (τα ξακουστά και τολμηρά παλικάρια) ηπαρακοστούσανε στο αβλάτι ή στη μίρα (συναγωνίζονταν στο σημάδι). Όποιος ηβλάντιζένε (σημάδευε) καλύτερα κι ήταν τόσο καλός ‘’που να ήκοβγε με την κουρσουμιά ντου την τρίχα απέ του ριφκιού το γένι’’, ήπαιρνε για ριγάλο ένα αρνί για ένα ρίφι, να το φά’ με τσι φίλοι του.

Η γιορτή τ’ Άη-Γιωργιού, αν πέσει πριν από τη Λαμπρή, γιορτάζεται τη Λαμπροδευτέρα και ήταν πια διπλόσκολο (διπλή γιορτή). Τα μέρη που είχαν εκκλησιά του Αγίου οργάνωναν μεγάλα πανηγύρια, όπως στα Τσικούρια και στον Γκιούλμπαξε, όπου πρόσφεραν στους προσκυνητές το κεσκέκι, φαγητό με μπλιγούρι και κρέας ταύρου που έβραζε αποβραδίς σε μεγάλα καζάνια. Το αντέτι αυτό εξακολουθεί να τηρείται και σήμερα στα Μελίσσια, όπου έχουν εγκατασταθεί πολλοί Γκιουλμπαξώτες πρόσφυγες. Στα Βουρλά, όπου γιόρταζε η δεύτερη μεγάλη εκκλησία της πόλης, τελούνταν δοξολογία και πολυχρόνιο για τον βασιλιά Γεώργιο Α’ (1863-1913), με έντονο πατριωτικό χρώμα, υπό την ανοχή των οθωμανικών αρχών.
Αυτές τις μέρες οι Ερυθραιώτες μαζεύανε και τ’ αγιωργίτικα πουλουδάκια, δηλ. το χαμομήλι, που θεωρούνταν ευλογημένο από τον Άγιο.

Στην Ερυθραία ο κύκλος των εορτών του Πάσχα έκλεινε με το πανηγυράκι της Ζωοδόχου Πηγής του Λυθριού. Ο κόσμος αυτή τη μέρα πήγαινε να προσκυνήσει επίσης στα πολυάριθμα ξωκλήσια και στα αγιάσματα που υπήρχαν διάσπαρτα στις εξοχές, όμως χωρίς ιδιαίτερα ζέφκια και διασκεδάσεις.
Το Σαββάτο και την Κυριακή του Θωμά λεφούσια Ερυθραιωτών που είχανε κάνει τάμα, ιδίως οι νιόπαντρες κι όσες ήθελαν να πιάσουν παιδί, μετέβαιναν με τα τρένα από τη Σμύρνη στη Μαγνησά, για να παρευρεθούν στο μέγιστο πανηγύρι της Ιωνίας και να προσκυνήσουν την Άγι’-Ανεστασία του Χορόσκιοϊ, που ήτανε πολύ θαματουργή και τήνε προσκυνούσανε ακόμας κι οι Τούρκοι, που την ηλέανε Καρακίζ και τση στέλνανε οκάδες τα τάματα.

Θοδωρής Κοντάρας
φιλόλογος